In de Amerikaanse staten Texas en Ohio zullen gedurende de coronacrisis geen abortussen meer mogen worden uitgevoerd, tenzij het leven van de moeder in het gevaar is. Beide staten stellen dat een abortus onder de categorie ‘niet noodzakelijke ingrepen’ vallen en bijgevolg niet uitgevoerd kunnen worden tijdens de coronacrisis.

Volgens Texas en Ohio moet kostbare beschermende medische uitrusting worden vrijgehouden voor het geval dat de coronacrisis escaleert. De maatregel werd afgelopen weekend in Texas aangekondigd door gouverneur Greg Abott.

Maandag verduidelijkte de Texaanse procureur-generaal Ken Paxton dat de maatregelen “elk type abortus omvatten die medisch gezien niet nodig zijn om het leven of de gezondheid van de moeder te beschermen”. Het niet naleven van de richtlijn kan tot boetes van 1.000 dollar of 180 dagen celstraf leiden. 

(Lees verder onder de tweet.)

Coronacrisis

In Ohio leidden de maatregelen tot verzet van pro-abortusgroeperingen. Volgens de activisten misbruikt de regering van Ohio de coronacrisis om omwille van politieke redenen abortus te beperken. Texas en Ohio stellen dan weer dat ze de volksgezondheid willen beschermen, door medische apparatuur voor te behouden voor de aanpak van het coronavirus. Door het coronavirus dreigt de medische infrastructuur immers overweldigd te worden.