‘Sleepy Joe’ Biden blijft de flaters opstapelen

0
2071

We beschouwen deze waarheden als vanzelfsprekend. Alle mannen en vrouwen zijn gemaakt door, je weet wel, je weet wel, … het ding. Joe Biden worstelde maandag, bij een toespraak voor zijn aanhangers, vreselijk met de Amerikaanse Onafhankelijkheidssverklaring. De echte tekst luidt: Wij beschouwen deze waarheden als vanzelfsprekend. Alle mensen zijn als gelijken geschapen en door hun Schepper met zekere onvervreemdbare rechten begiftigd. Het ding waar Biden maar niet kon opkomen, is God.

Sinds zijn overwinning op ‘Super Tuesday’ is Biden opnieuw favoriet om de voorverkiezingen van de Democratische Partij te winnen. De inschatting door Amerikaanse gokkantoren is wat dat betreft nog een betere leidraad dan de opinie van de politieke commentatoren.

Voor het Democratische establishment is dat een opluchting. Men denkt daar dat de centristische kandidaat Biden meer kans maakt om Trump te verslaan dan de extreemlinkse Bernie Sanders. En velen daar vinden Sanders trouwens geen grote verbetering tegenover Trump.

‘Sleepy Joe’

Maar de zorgen voor de partij van Clinton, Pelosi en Obama zijn daarmee niet voorbij. Met zijn 77 lentes is Biden wel niet de oudste van de kanshebbers (Sanders is een jaar ouder), maar hij is wel degene die steeds meer de indruk geeft dat zijn gevorderde leeftijd hem begint parten te spelen. Het woord “seniliteit” duikt op bij de commentatoren.

Het vreemde moment van verwarring over de tekst van de Onafhankelijkheidsverklaring is immers slechts het allerlaatste in een hele reeks versprekingen en regelrechte missers vanwege de man die door Trump stelselmatig “slaperige Joe” wordt genoemd. Bij momenten klinkt hij bijzonder verward.

In een verkiezingsdebat met burgers noemde hij een kritische vraagsteller “een leugenachtige pony-soldaat met een hondengezicht”. Volgens Biden was dit een grap en een verwijzing naar een uitspraak in een western met John Wayne, maar niemand, ook niet in zijn eigen kamp, kon de film of de uitspraak terugvinden.

(Lees verder onder de video.)

Ene flater na de andere

Tijdens een debat tegen andere Democratische kandidaten beweerde hij dat sinds 2007 150 miljoen Amerikanen zouden omgekomen zijn door vuurwapens. Dat zou betekenen dat bijna de helft van de Amerikaanse bevolking zou zijn neergeschoten. Hij had ook al beweerd dat zijn belastingplannen 720 miljoen vrouwen weer aan het werk zouden helpen, drie keer het totaal aantal vrouwen in de VS.

Toen een bekende interviewer van Fox hem zondag confronteerde met zijn flaters (en met Trump’s spot over zijn slaperigheid), wist hij op het einde niet meer wie de interviewer was. Hij verwarde tijdens de campagne ook Iowa met Ohio, Vermont met New Hampshire en Irak met Iran. In een hilarische sketch liet Trump vorige week de kans niet liggen om met Biden te spotten.

In een andere toespraak beroemde Biden er zich op dat hij met president Deng Xiao Ping in 2016 de Parijse klimaatakkoorden had onderhandeld. Deng was toen al 19 jaar dood.

Leugens of geheugenproblemen?

Soms is het moeilijk uit te maken of Biden liegt dan wel een bijzonder slecht geheugen heeft. Hij beweerde dat hij ooit door het apartheidsregime in Zuid-Afrika was gearresteerd toen hij Mandela wilde bezoeken, maar moest later toegeven dat dit onjuist was. Hij verzon ook een verhaal over een plechtigheid waar hij in Afghanistan een medaille zou gegeven hebben aan een heldhaftige soldaat. Hij werd daar zelfs door de bevriende media van CNN en de Washington Post voor terechtgewezen.

Liegen is voor een president uiteraard geen bewonderenswaardige kwaliteit, maar voor de president van het machtigste land ter wereld is een door leeftijd aangetaste geest nog een grotere handicap.

Door de media gespaard

Men kan er terecht op wijzen dat Trump zich ook regelmatig verspreekt, vergist en de waarheid geweld aandoet. Maar als dat gebeurt, zult u dat zeker van de Vlaamse nieuwsmedia vernemen, laatst nog toen hij bij een bezoek aan India verschillende plaatsnamen verkeerd had. Die domme Donald toch. Van de gebreken van Biden hebben we hier nog niet veel gehoord.

Trump’s vergissingen hebben meestal te maken met nonchalance over dingen die hem eigenlijk niet interesseren, maar zijn geest blijft scherp, zoals vorige week nog eens bleek bij zijn geïmproviseerde toespraak van anderhalf uur bij de conservatieve CPAC-conferentie. Zelfs CNN moest toegeven dat hij een goede beurt had gemaakt. Biden wordt echter met de dag verwarder. Ook de progressieve zijde van de VS begin te vrezen dat ‘sleepy Joe’ in de echte campagne om het presidentschap door ‘the Donald’ in mootjes zal gehakt worden.