De situatie aan de grens tussen Griekenland en Turkije lijkt uit de hand te lopen. Sinds Turks president Erdogan mensen richting Europa stuurt als chantagemiddel bij zijn offensief in Syrië is de situatie er explosief. Vandaag schoot de Griekse grenswacht een man neer die illegaal Europa wilde binnen raken. Dat meldt TRT.

Momenteel proberen duizenden mensen de EU binnen te raken nu Turkije de grenzen heeft opengezet. Dit zorgde voor een ongezien toestroom naar Griekenland. De Griekse regering moest als gevolg hiervan nieuwe asielaanvragen opschorten. Daardoor zal de komende maand niemand nog asiel kunnen aanvragen in het land. De Griekse oproerpolitie en leger zijn ingeschakeld. De Europese grenswachtorganisatie ‘Frontex’ staat op “hoog alarm“.

De conservatieve Griekse premier Misotakis maakte de opschorting van asielaanvragen dit weekend bekend op Twitter en zei dat Griekenland de noodtoestand inriep om zich van Europese steun te verzekeren. “De Griekse grenzen zijn de buitengrenzen van Europa, we zullen ze beschermen.” Hij gaf ook een verdere waarschuwing: “Probeer Griekenland niet illegaal binnen te komen, we sturen je terug.” De Griekse regering gaf ook aan van plan te zijn om militaire oefeningen te doen aan de landsgrenzen, waarbij de militairen uitgerust zullen worden met scherp.

Meerdere doden

Vandaag vielen er al enkele doden als gevolg van de situatie. Eerst zonk er een boot aan de kust van Lesbos. Daarbij verdronk een jongen van ongeveer zes jaar. 
Om indringers op land tegen te houden gebruikt de politie traangas en rubberkogels, maar daar zou een 22-jarige man aan bezweken zijn toen hij illegaal de grens wilde oversteken. Hij zou van Aleppo afkomstig geweest zijn, al is dat moeilijk te achterhalen omdat veel illegalen hun papieren verbranden en beweren oorlogsvluchtelingen te zijn, om zo Europa binnen te raken.

Turkse mensensmokkel

Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, zouden er 120.000 mensen aan de grens klaarstaan om Europa binnen te dringen. Migranten vertelden aan de BBC dat de Turkse overheid hen naar de grens dreef en aangaf waar ze Europa binnen konden. Hiermee bevestigen ze de Griekse beschuldigingen die zeggen dat Ankarra de crisis bewust organiseert.

In plaats dat ze de migranten en mensensmokkelaars tegenwerken, is Turkije zelf een mensensmokkelaar geworden” zei de Griekse overheid in een verklaring.