De Russische president Vladimir Poetin heeft het bevel gegeven om Italië te steunen in zijn strijd tegen het coronavirus. Acht Russische mobiele medische teams vliegen naar de meest besmette regio’s in Italië. Het land is het zwaarst getroffen land in Europa en komt ernstig medische capaciteit tekort. De operatie draagt de bijnaam: “From Russia with Love.”

Op het moment van schrijven hangt het aantal coronabesmettingen tegen de 60.000 aan in Italië. Daarmee is Italië veruit het zwaarst getroffen land in Europa. Ondanks de strenge maatregelen die het land genomen heeft, is het virus nog niet onder controle. Vanuit diverse kanalen sijpelen verontrustende berichten van artsen door. Zo zou er een tekort aan medische capaciteit zijn, maar nu komt er dus hulp vanuit onverwachte hoek.

(Artikel gaat verder onder de video)

Hulp van buitenaf?

Op 21 maart vond er een telefoongesprek plaats tussen Rusland en Italië. Daarin kwamen de ministers van Defensie van beide landen tot een afspraak. Rusland stuurt acht mobiele medische teams naar Italië. In deze teams zitten medische experts die ook werden ingezet tegen ebola. Daarnaast vliegen er voertuigen mee die openbare ruimtes kunnen desinfecteren. De Italiaanse premier Conte heeft laten weten dankbaar te zijn voor de hulp.

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Het is opmerkelijk dat de hulp van buiten de EU komt. Naast Rusland hebben Cuba en China ook medische hulp gestuurd naar Italië. Dit terwijl de hulp vanuit de Europese Unie uitblijft. “Italië  had hulp nodig en het krijgt een klap voor zijn kop,” sprak Matteo Salvini een week geleden. Volgens hem heeft de EU alleen geholpen om de beurs te laten instorten. 

Het resultaat is dat de Italianen zich opnieuw afvragen wat ‘Europese solidariteit’ precies inhoudt. De hulp die Italië ontvangt komt immers van buiten de EU.