Een van de maatregelen in de stijd tegen de coronacrisis is het verbieden van alle niet-essentiële verplaatsingen, wat ook reizen naar de kust omvat. Ook sp.a-voorzitter Connor Rousseau werd in Nieuwpoort gecontroleerd. Het probleem? Hij stelde duidelijk in een interview met De Standaard dat hij bij zijn vader in Nieuwpoort verblijft omdat zijn moeder kanker heeft (waardoor de sp.a-voorzitter over een meer dan goede reden beschikt). “Er stond zeer duidelijk in de krant waarom ik hier zit. Dan de politie op mij af sturen, wie er ook achter zit, laag. Er zijn andere prioriteiten vandaag”, reageert Rousseau op de politiecontrole.

De politiezones aan de kust controleren het verbod op niet-essentiële verplaatsingen streng. Zo werden er alleen al in Oostende zo’n 150 pv’s opgesteld. Ook Rousseau, die verblijft op kustappartement van zijn vader, werd gecontroleerd. Opmerkelijk de sp.a-voorzitter kreeg zelfs ‘bezoek’ van de politie in plaats van een controle op straat. “Ik kan niet naar huis in Sint-Niklaas. Mijn moeder heeft nog kanker en is dus risicogroep, en ik kom nog te veel onder de mensen voor mijn job. Mijn vader woont in Nieuwpoort en ik heb hier een kamer waar ik nu al een week werk”, stelt Rousseau.

Dat de sp.a-voorzitter een controle kreeg – en dan nog wel op het appartement van zijn vader – mag opmerkelijk heten. Zo verklaarde hij al dit weekend dat zijn moeder kanker heeft en hij bij zijn vader verbleef om ieder risico te vermijden. “Vind dat beetje te verregaand. En zeer intrigerend. Er stond zeer duidelijk in de krant waarom ik hier zit. Dan de politie op mij af sturen, wie er ook achter zit, laag. Er zijn andere prioriteiten vandaag”, stelt de sp.a-voorzitter.

“Mensen blijven enorm creatief”

In tegenstelling tot Rousseau waren er, zo weet Het Laatste Nieuws, veel Vlamingen naar de kust afgezakt zonder geldige reden. “De mensen blijven enorm creatief in het bedenken van redenen waarom ze toch aan de kust moeten zijn”, stelt Philip Denoyette van de politiezone Blankenberge/Zuienkerke tegenover de krant. “Sommigen snappen het echt niet. Zo vertelde een iemand dat hij een bromfiets kwam oppikken die hij via tweedehands.be had gekocht”, klinkt het. Van de gecontroleerde treinreizigers had zelfs een op de drie geen geldige reden om naar de kust af te zakken.