Sinds zondagavond heeft België een ‘nieuwe’ federale regering. Het kabinet Wilmès II maakt een doorstart als minderheidsregering met steun uit het parlement. De oppositiepartijen, met uitzondering van PVDA en Vlaams Belang, kwamen tot een akkoord om de huidige coronacrisis het hoofd te bieden.

Het waren informateurs Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) die zondagavond het nieuws aankondigden in een persconferentie. De komende drie tot zes maanden moet de noodregering Wilmès II er alles aan doen om de gevolgen van de coronacrisis in te dijken. Om ingrijpender te kunnen optreden dan het geval is in lopende zaken, kwamen tien partijen tot een akkoord om de restregering bijzondere volmachten te geven.

Bijzondere volmachten

Het parlement stemt daarbij dan wetten die de regering bevoegdheden geeft die ze anders niet zou hebben. Die volmachten zullen wel beperkt blijven tot het aanpakken van de coronacrisis. Het systeem van bijzondere volmachten werd onder meer door de voormalige premiers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene al eens toegepast om sociaal-economische crisissen het hoofd te bieden.

Aanvankelijk had N-VA-voorzitter Bart De Wever voorgesteld om een noodregering rond zijn partij en de PS op te zetten. Dat idee werd echter al snel door de Franstalige partijen afgeschoten. De regering Wilmès II is nu ondanks het beperkt aantal zetels in de Kamer opeens wél een volwaardige regering wat betreft de coronacrisis. Na 3 tot 6 maanden zullen de bijzondere volmachten aflopen en is de regering weer opnieuw ontslagnemend.

(Lees verder onder de tweet.)

Postjes veranderen niet

Wat er na die termijn moet gebeuren? Een nieuwe volwaardige federale regering, die een meerderheid in de Kamer vertegenwoordigt, zal moeten gevonden worden. In de Wetstraat hoopt men dat de huidige crisis partijen dichter bij elkaar zal brengen. Niettemin leeft het gevoel dat vooral N-VA, CD&V en sp.a zich bij de neus hebben laten nemen in dit akkoord. De Vlaams-nationalisten uit de regering houden, was vooral het doel van de PS en de ecologisten.

De overige partijen die mee aan het akkoord sleutelden, zijn Groen, Ecolo, cdH en DéFI. Die partijen leveren dus net zoals N-VA en sp.a een meerderheid om de coronacrisis aan te pakken, maar zullen zelf geen ministers in de regering hebben. Aan de ‘postjes’ verandert met andere woorden voorlopig niets.

Lees ook:

Franstaligen ‘beslissen’: Geen nieuwe noodregering met N-VA