Een Antwerpse magistraat bij het hof van beroep is in een bericht op sociale media vernietigend over zijn Justitieminister Koen Geens (CD&V). Pierre Thiriar beschuldigt de minister onder meer van vriendjespolitiek en slecht bestuur.

In een inmiddels verwijderd bericht op LinkedIn haalt raadsheer Thiriar uit naar Justitieminister Geens. Een Koninklijk Besluit uit de koker van Geens met een regeling voor de rechtbanken in coronatijden, deed de emmer bij de hoge rechter overlopen. Het besluit is volgens Thiriar “technisch juridisch krakkemikkig” en illustreert het wantrouwen vanuit het kabinet Justitie naar de magistratuur toe. “Geïnstitutionaliseerde overleg- en advieskanalen zoals de Hoge Raad voor de Justitie, de Adviesraad voor de Magistratuur of het College van Hoven en Rechtbanken worden niet geraadpleegd en doelbewust van de baan gereden”, aldus de magistraat.

En daar blijft het niet bij volgens Thiriar. Hij opent rechtstreeks de aanval op Geens en beschuldigt hem van vriendjespolitiek. Wetgevend werk zou de minister overlaten aan bevriende professoren van Geens’ oude advocatenkantoor. “Professoren die geen enkele praktijkervaring of kennis van het werkveld hebben”, voegt hij er nog aan toe. Ook de bestuurscapaciteiten van de CD&V’er moeten het ontgelden. “Minister Geens bestuurt alsof hij een kruising zou zijn tussen Lorenzo de Medici, Al Capone en André Cools, maar dan met minder menselijke empathie en politiek talent”, luidt het. “Het resultaat van de werken van Geens is dan ook niet alleen een aanfluiting van de rechtsstaat en de democratie, maar ook technisch juridisch krakkemikkige wetgeving die in de praktijk onwerkbaar en contraproductief is.”

Geens blijft koeltjes onder beschuldigingen

Zelf tilt Geens niet te zwaar aan de aantijgingen. De minister reageerde koeltjes op LinkedIn. “De laatste versie van het KB zoals goedgekeurd door de Ministerraad, en overgemaakt aan de Raad van State, werd opnieuw aan alle bevoegde Colleges en raadgevende organen gestuurd”, klonk het bij hem. “Dank voor uw vriendelijke en aanmoedigende woorden. Mooie zondag.”

De Antwerpse raadsheer heeft het bericht ondertussen verwijderd. “Vrijwillig”, reageert hij aan Gazet Van Antwerpen. “Omdat ik de voorzitter van het hof en mijn korps niet in verlegenheid wilde brengen”, besluit hij. Hij blijft wel bij zijn kritiek, maar de vergelijking met Al Capone of André Cools “had ik beter niet gemaakt”, aldus de magistraat.