De radicaal-linkse PVDA betoogde zondag in Brussel tegen de aanslepende regeringsvorming en de idee om het land te splitsen. Uiteindelijk kwamen er volgens BELGA zo’n 5.500 mensen naar de betoging. “Stop om de mensen tegen elkaar op te zetten. Stop om de beschuldigende vinger uit te steken naar de Waal of de Vlaming”, verklaarde voorzitter Peter Mertens.

Terwijl de ‘SHAME-betoging’ in 2011 nog zo’n 34.000 deelnemers kon trekken, kreeg radicaal-links maar zo’n 5.500 deelnemers op de been. Zelf spreekt de partij evenwel over “10.000 rebellen”. Steen des aanstoots? De politieke impasse. “Het probleem is niet het land, maar de manier van aan politiek doen”, verklaarde PVDA-voorzitter Mertens. “Stop om de mensen tegen elkaar op te zetten. Stop om de beschuldigende vinger uit te steken naar de Waal of de Vlaming. Ons probleem is niet het land. Ons probleem is niet ‘de andere’. Ons probleem is dat we geregeerd worden door een wereldvreemde laag van politici die steeds arroganter te werk gaat, en dat zelf niet eens door heeft”, citeert BELGA de PVDA-topman.

De marxisten zijn de enigen die pleiten voor een unitair België, iets wat ook duidelijk werd uit de toespraak van Mertens. “We hebben acht ministers van gezondheid, maar men is van plan om meer materniteiten te sluiten dan ooit. Zou het niet veel simpeler zijn met één minister van armoede? Eén minister van mobiliteit? Eén minister van gezondheid? Zou ons land niet veel beter werken met minder ministers? Dat hebben we nodig: minder ministers, meer sociaal beleid en meer eenheid”, klonk het bij de radicaal-linkse partijvoorzitter.

Hedebouw boos om gebrek aan betrokkenheid

PVDA-boegbeeld Hedebouw hekelde dan weer dat zijn partij niet betrokken is bij de vorming van een nieuwe regering. “Sinds negen maanden negeren ze de PVDA en haar 580.000 kiezers”, stelde hij. “Hoewel we zes keer meer kiezers hebben dan DéFI, hebben de informateurs ons niet één keer uitgenodigd. Als enige nationale partij, die bij de verkiezingen won in de drie regio’s, hebben we nochtans dingen voor te stellen”, citeert VRT NWS de PVDA-topman.