De PVDA wil een uitzonderlijke coronataks invoeren op vermogens van meer dan 3 miljoen euro. Met de opbrengst wil de communistische partij inkomensbehoud verzekeren voor de werknemers die technisch werkloos zijn door de coronacrisis.

“De coronacrisis is in de eerste plaats een gezondheidscrisis. Maar ook steeds meer een sociale crisis, nu een miljoen mensen op technische werkloosheid dreigen te komen. Het is heel belangrijk nu al maatregelen te nemen om de inkomens te beschermen”, stelt PVDA-voorzitter Peter Mertens in een persbericht.

Werknemers die technisch werkloos zijn, vallen terug op 70% van hun loon, berekend op een loonplafond van 2.750 euro bruto. Volgens PVDA verliest de gemiddelde werknemer hierdoor al gauw tot 500 euro per maand. Met een coronataks voor miljonairs willen de communisten dat 100 procent van de inkomens gegarandeerd wordt. En dat het loonplafond waarop de uitkering berekend wordt, verhoogd wordt tot het gemiddelde loon.

“Kleine solidariteitsbijdrage”

De nieuwe belasting zou enkel vermogens van meer dan 3 miljoen euro treffen. “Een uitzonderlijke belasting van 5% op multimiljonairs kan tot 15 miljard opleveren”, maakt de partij zich sterk.

 “Een kleine laag van de bevolking is de voorbije jaren veel rijker geworden door het werk van miljoenen werknemers”,aldus Mertens nog. “Twee procent van de bevolking heeft een totaal vermogen van 663 miljard euro. Het is niet meer dan normaal dat we hen in tijden van crisis om een kleine solidariteitsbijdrage vragen.”