Premier Sophie Wilmès (MR) sluit zich in een brief aan bij een groep van Zuid-Europese landen en het Frankrijk van Emmanuel Macron, om te pleiten voor zogenaamde ‘eurobonds’ – gemeenschappelijk EU-staatspapier. Dat schrijft Business AM. Het onderwerp wordt vandaag waarschijnlijk aangekaart op een EU-topontmoeting. De N-VA reageert ontstemd op de beslissing van Wilmès om zonder overleg aansluiting te zoeken bij Zuid-Europa.

Een deel van de brief – gericht aan de Voorzitter van de Europese Raad: voormalig partijgenoot Charles Michel (MR) – is een pleidooi voor meer coördinatie tussen de verschillende lidstaten in de aanpak van de coronacrisis. Zo wordt onder meer opgeroepen tot het uitwisselen van informatie over de pandemie. Gevoeliger zijn de passages over fiscaliteit. De ondertekenaars van de brief houden onder meer een pleidooi voor een ‘gemeenschappelijk schuldinstrument’ – een oude splijtzwam tussen de noordelijke en de zuidelijke economieën van de Eurozone.

“We moeten met name werken aan een gemeenschappelijk schuldinstrument dat door een Europese instelling wordt uitgegeven om op dezelfde basis en ten voordele van alle lidstaten fondsen aan te trekken op de markt”, klinkt het. Dit moet “op lange termijn een stabiele financiering voorzien van de maatregelen die nodig zijn om de door deze pandemie veroorzaakte schade tegen te gaan”.

(Lees verder onder de tweet.)

Coronabonds

De brief werd ondertekend door de regeringsleiders van een aantal Zuid-Europese landen die al langer voor een ‘gemeenschappelijk schuldinstrument’ pleiten: Italië, Griekenland, Spanje en Portugal; aangevuld met Frankrijk en Ierland. Daarnaast ondertekenden ook de Sloveense en Luxemburgse regeringsleiders de brief. 

In Noord-Europa is men vooralsnog niet enthousiast over een ‘gemeenschappelijk schuldinstrument’ of ‘coronabonds’. Vooral het zuinige Nederland is radicaal tegen. Hoewel Duitsland in dit thema wat toegeeflijker is geworden dan enkele jaren geleden, wil het land eerst andere steunmaatregelen onderzoeken.

De Duitse Economieminister Peter Altmaier (CDU) noemt de discussie een “spookdebat”. “Ik roep op tot voorzichtigheid wanneer er zogenaamd nieuwe, ingenieuze concepten worden gepresenteerd die veelal gewoon oude afgedankte ideeën zijn die uit de dood terugkomen”, klinkt het.

(Lees verder onder de tweet.)

Sander Loones (N-VA): “Vlaanderen wil aansluiten bij Noord-Europa, Wilmès verkiest Zuid-Europa”

Dat de Belgische premier Sophie Wilmès (MR) de brief ondertekent ligt gevoelig. De Franstaligen richten hun blik traditioneel meer op het zuiden, maar in het noorden van het land spiegelen met name de Vlaams-nationalisten zich liever aan onze noorder- en oosterburen. “De Vlaamse regering heeft de sterke ambitie om aan te sluiten bij de welvarende Noord-Europese landen. Premier Wilmès… verkiest Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Griekenland,… Mét o.a. pleidooi voor Euro-Corona-Bonds”, schrijft N-VA’er Sander Loones op Twitter.

Wat de kwestie nog pijnlijker maakt is het feit Wilmès – wiens democratische legitimiteit al ter discussie staat – met haar démarche soloslim lijkt te spelen. “Intussen blijkt dat premier Wilmès met deze brief soloslim speelt… Jammer dat haar eigen belofte om tijdens deze crisis super nauw samen te werken met alle deelstaten nu al aan diggelen ligt… Brief is initiatief van kabinet premier. Niet doorgesproken op DGE [Directoraat dat EU-aangelegenheden tussen de federale en regionale overheden afstemt red.], schrijft Loones.

Waarom sprak premier Wilmès dit niet vooraf even door met deelstaten op DGE? Of met 10 partijen”, vraagt de N-VA’er. “Gaven, gelet op thema’s EU en Corona-bonds, bevoegde ministers Koen Geens en Alexander Decroo hun akkoord? Waarom geen overleg & samenwerking tijdens crisis?”