De Poolse minister van Financiën vindt dat het financiële antwoord van de EU op de coronacrisis tekortschiet. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nochtans al een opkoopprogramma van 750 miljard euro aangekondigd ten gevolge van de crisis. De Poolse minister Tadeusz Koscinski is vooral van mening dat de EU meer moet doen voor de werknemer.

Het huidige beleid van de ECB is gericht op het opkopen van staatsobligaties. De centrale bank heeft hiermee als doel om de economie te stimuleren. Als gevolg van de coronacrisis heeft de ECB 750 miljard euro vrijgemaakt voor een aanvullend opkoopprogramma. Het programma heeft als naam ‘Pandemic Emergency Purchase Programme’ (PEPP) en loopt tot eind 2020.

(Lees verder onder de tweet)

Geen plan voor de werknemer

In een interview met de Financial Times bekritiseert Koscinski het beleid van de EU. “Ze zijn niet met een concreet pakket gekomen,” aldus Koscinski. Er is geen plan voor de werknemer. Koscinski vindt dat de EU hierin een rol heeft. Door een deel van het loon van de werknemer te betalen, kan de EU helpen. Ook kan de EU een bijdrage leveren aan het sociale vangnet van de lidstaten.

Inmiddels heeft Polen zelf ook maatregelen aangekondigd voor haar arbeidskrachten. Zo komt er inkomenssteun voor zelfstandigen en werknemers. Daarnaast gaan de uitgaven voor de gezondheidszorg omhoog. Maar toch is er kritiek. Werkgeversgroepen noemen de Poolse maatregelen onvoldoende. Koscinski antwoordt dat “het laatste woord nog niet is gezegd.” In elk geval zal het Poolse kabinet blijven zoeken naar oplossingen.

Poolse reactie virus

Ondanks het relatief beperkt aantal besmettingen, nam Polen snel maatregelen. Al op 11 maart 2020 werd de noodtoestand uitgeroepen. Als gevolg daarvan werd het vliegverkeer stilgelegd en werden de grenzen gesloten. Polen die terugkeren uit het buitenland, moeten verplicht veertien dagen in quarantaine. Deze mensen moeten door middel van een app bewijzen dat ze ook daadwerkelijk binnen blijven. Daarnaast zijn de scholen gesloten en grote bijeenkomsten verboden.