De coronacrisis slaat ook hard toe bij de federale politie. Tal van strafonderzoeken moeten worden opgeschort. Daarbovenop worden de veiligheidsdiensten nog eens geconfronteerd met een nieuwe problematiek: corona-criminaliteit. “We zagen al criminelen die aanbellen bij oudere mensen om een ‘coronatest’ te doen en vervolgens het huis plunderen”, citeert De Tijd het hoofd van de federale gerechtelijke politie Eric Snoeck.

Vooral dossiers in de financiële en economische sfeer, zoals fraudezaken, worden voorlopig ‘on hold’ gezet. Ook kleinere drugszaken worden momenteel opgeschort. “Maar de cocaïne invoer via de haven van Antwerpen blijven we wel prioritair volgen”, aldus Snoeck. Daarnaast komen ook alle grensoverschrijdende onderzoeken stil te liggen.

De federale politie zette in deze crisistijden een systeem op poten om zeker te zijn dat alle dringende onderzoeken wel nog behandeld worden. “Het gaat over dossiers met een bedreiging voor mensen, zoals terrorisme, grootschalige mensenhandel of gewapende diefstallen”, stelt de directeur van de federale gerechtelijke politie nog. “Ook onderzoeken waarin al mensen waren aangehouden, blijven een prioriteit om te vermijden dat ze worden vrijgelaten omdat er te weinig gebeurt in het dossier.”

Corona-criminaliteit

Vitale diensten zoals de speciale eenheden kunnen wel op een normale manier blijven functioneren. De federale politie hoopt dat de gewone criminaliteit daalt door de huidige ‘lockdown light’. Niettemin worden de agenten geconfronteerd met een nieuwe soort misdrijven: corona-criminaliteit. 

“We zagen al criminelen die aanbellen bij oudere mensen om een ‘coronatest’ te doen en vervolgens het huis plunderen”, legt Snoeck uit. “We zien ook inbraken in bedrijven die leegstaan. Op het internet zien we malafide aanbiedingen van mondmaskers die nooit geleverd worden, of geneesmiddelen die niet werken.”