Na eerder uitroepen van de lockdown in de Indische hoofdstad Delhi heeft de politie vanochtend de moslimprotesten kunnen breken. Die protesten – tegen de Citizen Amendment Act – zijn al enkele maanden aan de gang. Covid-19 maakte tot hiertoe weinig indruk op sommige betogers die het als een excuus zagen om het protest op te schorten.

Al sinds vorige week maant de politie moslims in Delhi aan om hun acties stop te zetten. Die vraag had slechts beperkt succes. Velen – waaronder opvallend veel vrouwelijke moslima – weigerden daarop in te gaan. Uiteindelijk heeft de politie deze ochtend toch ingegrepen en de verschillende sites ontruimd.

Eerder raakte bekend dat één van de organisatoren positief testte. Wellicht heeft hij na de infectie nog vele andere deelnemers besmet. Na de positieve test riep hij zelf op om de protesten te staken, maar met onvoldoende impact. Hijzelf werd besmet door een uit Saudi-Arabië teruggekeerd familielid.

Strenge maatregelen op nationaal niveau

De Indiase hoofdstad heeft officieel 30 corona gevallen, waarbij één met dodelijke afloop. Dat is waarschijnlijk een schromelijke onderschatting van het werkelijk aantal gevallen. Ondertussen is alle openbaar vervoer gestopt, zouden alle ‘non-food’ winkels gesloten moeten blijven en zijn er politieblokkades opgetrokken aan de stadsgrens.

Vanavond om 8u lokale tijd zal premier Narendra Modi voor een tweede keer in minder dan een week de natie toespreken. Er wordt verwacht dat hij strengere maatregelen op nationaal niveau zal aankondigen. Voor Hindoes start morgen de belangrijke, religieuze negendaagse Navratri. Het afsluitende Hindoefestival van ‘Ram Navami’ op 2 april is alvast afgeblazen.