Te midden van de corona- en politieke crisis is het alle hens aan dek voor de drie traditionele partijen. Een nieuwe peiling van VTM, Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir, zet de christendemocraten, liberalen en socialisten allen rond de 10%. Het rechts-nationalistische Vlaams Belang wordt opnieuw de grootste en stijgt zelfs nog lichtjes. Ook de communisten van PVDA/PTB mogen juichen.

Met 28% scoort het Vlaams Belang 0,7 procentpunt beter ten opzichte van drie maanden geleden, maar wel 10 procentpunt beter in vergelijking met 26 mei. De partij zit in een zetel dankzij de politieke impasse op federaal niveau en het al prille gekibbel in de Vlaamse regering. Moet het gelag betalen: de N-VA. Waar de Vlaams-nationalisten bij de verkiezingen nog 25% behaalden, zakken ze nu verder richting 20%.

N-VA

Opgeteld flirten de V-partijen dus wel met de grens van een meerderheid. “Ik ben een zeer tevreden, maar niet euforische voorzitter“, reageert Tom Van Grieken tegenover Het Laatste Nieuws. De N-VA kan zich ondanks de magere 20% dan weer wel optrekken aan de populariteitscijfers van individuele politici. Met Bart De Wever op de eerste plaats, gevolgd door Theo Francken en Jan Jambon haalt de partij daar alle ereplaatsen binnen. VB-voorzitter Van Grieken komt in die peiling binnen op de zesde plaats.

Slagveld op links: PVDA stijgt, Groen de kleinste

De drie traditionele partijen (CD&V, Open Vld en sp.a) krijgen het opnieuw zwaar te verduren. Ze scoren allemaal rond de 10%, zoals ook het geval was bij de peiling van drie maanden geleden. In vergelijking met de V-partijen stellen ze nauwelijks nog iets voor. CD&V kan nog op 11,7% van de kiezers rekenen, de Open Vld behaalt 10,3% en sp.a 9,6%.

Op links is het bovendien alle hens aan dek. De socialisten voelen de hete adem van de radicale PVDA al in hun nek. De communisten komen vandaag uit op 9,3%, waar ze op 26 mei maar 5,6% van de kiezers konden bekoren. Ze scoren zelfs beter dan Groen, die met 8,8% het rijtje sluit. Opvallend want bij de peiling van december waren de ecologisten nog de vierde partij van Vlaanderen.

(Lees verder onder de tweet.)

Wallonië: PS blijft stabiel

In een overwegend links stemmend Wallonië blijft de PS met 25,5% de grootste. De Waalse socialisten laten de MR (19,6%) achter zich. Ook bij onze zuiderburen is het vechten voor elke stem op de linkerzijde. Hoewel de PS kan consolideren, lijkt de linkse kiezer in Wallonië zich niet echt te binden aan één partij. Zo springt de radicaal-linkse PTB vandaag over Ecolo. De communisten worden met 18,6% bijna even groot als MR en halen zo de derde plaats binnen. De groenen verliezen ten opzichte van december, maar blijven ook stabiel in vergelijking met 26 mei.