Belgische ziekenhuizen mogen vanaf nu een nieuwe Belgische ‘antigene’ sneltest voor corona inzetten. De test werd ontwikkeld door het bedrijf Coris BioConcept uit het Naamse Gembloux. De test heeft een nauwkeurigheid van 70%. Eerder verbood de regering ‘zelftests’ voor corona, met het argument dat deze onbetrouwbaar konden zijn.

De test reageert op antigenen, de moleculen die de reactie van het afweersysteem opwekken. Een luchtwegafscheiding uit de neus-keelholte van de patiënt wordt in een proefbuis samengebracht met een vloeistof. Na een kwartier verschijnt een controlestreepje bij een negatieve test of twee streepjes bij een positieve test.

Nauwkeurigheid van 70%

De sneltest werd ontwikkeld door het Waalse bedrijf Coris BioConcept uit het Naamse Gembloux, in samenwerking met het Universitair Laboratorium Brussel, het Laboratorium van de Universiteit van Luik en het Nationaal Referentiecentrum Pathogenen. Op basis van een test op 250 patiënten in ziekenhuizen in Luik en Brussel geeft Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) Coris BioConcept toelating om de tests te verkopen.

Bij zeven op de tien patiënten met corona leverde de sneltest een positief resultaat op. Daarmee zijn de tests minder precies dan de moleculaire diagnostische tests in laboratoria. Men redeneert nu dat diegenen met positief resultaat nu sneller geholpen kunnen worden, terwijl diegenen met een negatief resultaat alsnog een preciezere moleculaire test kunnen ondergaan.

Overheid verbood eerder zelftests

Eerder besloot de regering het kopen, verkopen en gebruiken van ‘snelle thuistests’ voor corona strafbaar te maken. Die zelftests beweren een nauwkeurigheid van 92% te hebben, hoger dus dan de zeven op tien van de test die nu door de overheid gepromoot wordt. Die zelftests waren niet te vertrouwen en hadden een te grote foutenmarge, klonk het toen.