Een brand heeft een opvangcentrum voor asielzoekers op het Griekse eiland Lesbos ernstig beschadigd. Het is nog niet duidelijk wat aan de oorzaak van de brand ligt. Het gebouw fungeerde als opvangplaats voor vluchtelingen en wordt beheerd door de Zwitserse NGO ‘One Happy Family’. 

Op Lesbos kwamen deze week opnieuw veel vluchtelingen en migranten aan na de beslissing van de Turkse regering om de grens met de Europese Unie te openen. Op het eiland kunnen ze rekenen op bijstand van NGO’s. Zaterdag is één van de gebouwen van zo’n hulporganisatie afgebrand. Volgens persagentschap AFP is het gebouw ernstig beschadigd en vielen er geen slachtoffers. Het is niet duidelijk wat de brand heeft veroorzaakt.

Noodtoestand

Het Griekse eiland telt inmiddels meer dan 38.000 migranten en vluchtelingen die in overvolle opvangcentra verblijven. Met de beslissing van de Turkse regering lijkt de situatie er niet snel beter op te worden. De ontspoorde toestand aan de Griekse grens veroorzaakt veel onvrede bij een deel van de lokale bevolking. Die zijn de toestroom van illegale migranten en vluchtelingen meer dan beu en dat tonen ze door op straat te komen. Vorige week ontspoorde dat protest nog in rellen.

De duizenden migranten en vluchtelingen die aan de Griekse grens aankomen, krijgen echter geen asiel. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft recent de noodtoestand in het land afgekondigd. Gedurende één maand worden geen asielaanvragen meer goedgekeurd. Met dat signaal hoopt hij de toestroom enigszins in te perken.

Lees meer:

Rellen tegen migratiekampen in Griekse eilanden nemen toe in hevigheid