Vanmorgen zijn twee raketten ingeslagen in de ‘Groene Zone’ van de Iraakse hoofdstad Bagdad. De zwaar versterkte buurt huisvest onder meer de Amerikaanse ambassade en de Iraakse regering. Het is de 26ste raketaanval op buitenlandse troepen of diplomaten in Irak sinds oktober.

Donderdag sloegen in de vroege ochtend twee projectielen in in de ‘Groene Zone’ van de Iraakse hoofdstad Bagdad. De raketten sloegen in de buurt van het hoofdkwartier van het Iraakse leger en de Iraakse politie. Het commandocentrum ligt een paar honderd meter van de Amerikaanse ambassade.

26ste raketaanval sinds oktober

Voorlopig is niet geweten of er slachtoffers vielen. De raketten zouden zijn afgevuurd vanuit de wijk al-Nahda in Bagdad. Volgens bronnen binnen de Iraakse veiligheidsdiensten was de Amerikaanse ambassade het doelwit van de raketaanval.

De ambassade is herhaaldelijk het doelwit van raketaanvallen door sjiitische aan Iran gelieerde milities. Vorige week sloegen al drie raketten in in de buurt van de ambassade. Het is de 26ste raketaanval op buitenlandse troepen of diplomaten in Irak sinds oktober.

Soleimani

Eerder deze maand kwamen twee Amerikaanse militairen en een Brit om bij een raketaanval op de militaire basis van Taji. Daarbij vielen ook minstens twaalf gewonden. 

In januari liepen de spanningen in de regio hoog op toen de Verenigde Staten, na een reeks raketaanvallen op Amerikaanse doelen en een bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad, de Iraanse generaal Qassem Soleimani doodden. Soleimani speelde een grote rol in het organiseren van de pro-Iraanse sjiitische milities in de regio.