De Koning heeft de informatieopdracht van Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) met een week verlengd. Uiterlijk op 16 maart brengt het duo een eindverslag uit, meldt Belga. De voorzitters van de Kamer en de Senaat hebben de opdracht om “de nodige initiatieven te nemen om snel een regering te vormen”. 

Of Dewael en Laruelle al concrete vorderingen hebben gemaakt, is onduidelijk. Verwacht werd dat de twee een Vivaldi-coalitie van liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten zouden lanceren, maar zo’n regering stoot op protest van CD&V. De partij wil een regering met een meerderheid in Vlaanderen en dus met de N-VA. Dat standpunt verdedigt ook een meerderheid van de CD&V-leden. 63 procent van de CD&V-leden gaat akkoord met het standpunt dat een Vlaamse meerderheid absoluut noodzakelijk is.

N-VA en Groen

Zondag pleitte N-VA-voorzitter Bart De Wever er nog voor om de deelstaten aan zet te laten komen. “Je moet vertrekken van de niveaus die wel functioneren en dat zijn de deelstaten. Misschien moeten die de verantwoordelijkheid krijgen om het federale niveau te besturen”, klonk het bij hem. 

De partij Groen daarentegen probeert CD&V te paaien om overstag te gaan voor Vivaldi. “De mensen willen goed bestuur, en nu paars-geel definitief van de baan is, is er maar één mogelijkheid meer. Maar dan mag CD&V zich niet langer door angst laten verlammen”, stelt voorzitster Meyrem Almaci. “Voor CD&V zijn er ook veel dossiers waarin wij hen kunnen versterken. Wanneer het gaat over fiscale rechtvaardigheid bijvoorbeeld, of levenskwaliteit.”

Lees meer:

Almaci voert druk op: “CD&V mag zich niet door angst laten verlammen”