Oostenrijk verplicht winkelaars tot het dragen van mondkapjes, zo meldt Reuters. Kanselier Sebastian Kurz hoopt hiermee de verspreiding van het virus tegen te gaan. Oostenrijk trof al vroeg maatregelen tegen het virus. Zo ging de grens met Italië al dicht op 10 maart.

Thans heeft Oostenrijk tegen de 10.000 besmettingen van het virus. Hiervan zijn 108 mensen overleden. Het aantal besmettingen ligt lager dan haar West-Europese buren. Desondanks verwacht kanselier Kurz dat Oostenrijk het snel zwaarder zal krijgen. Naar verwachting zal de intensieve zorg het tot medio april houden. Daarna zal de zorgvraag de capaciteit voorbijgaan. 

(Artikel gaat verder onder de video)

Mondkapjes

Oostenrijk nam al eerder noodmaatregelen. Onder andere scholen en de horeca werden gesloten. Ook moeten mensen vanuit huis werken indien mogelijk. Hier komt een extra maatregel bij: het dragen van mondkapjes in winkels. Winkeliers ontvangen een mondkapje bij binnenkomst en mogen het mondkapje houden. Ook wordt aangeraden het mondkapje buiten de winkel te dragen. Zodoende hoopt Oostenrijk de verspreiding van het virus in te dammen.

De mondkapjes zijn niet van medische kwaliteit. De mondkapjes beschermen de drager dan ook niet tegen het oplopen van corona. De goedkope mondkapjes dienen vooral tegen mensen die het virus al hebben. Zij kunnen zo minder makkelijk het virus verspreiden. 

(Artikel gaat verder onder de video)

Kalmte voor de storm

Kurz gaat in de perstoespraak bijzonder diep in op de gevolgen van het virus. Hij stelt: “De waarheid is, het is een marathon. En het is niet onze taak om te zeggen wat men graag zou willen horen. Maar het is onze taak eerlijk tegen u te zijn.” Daarnaast zegt hij dat het essentieel is om de verspreiding van het virus richting nul te krijgen. Volgens de kanselier is er “geen zorgsysteem” dat de verspreiding van corona kan bijbenen. Kurz noemt het huidige moment dan ook: “…de kalmte voor de storm.”