Het Antwerpse Openbaar Ministerie heeft twee mannen voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Ze worden verdacht van spuwen in de richting van agenten. Ook op andere plaatsen in België en Nederland steekt deze kwalijke trend de kop op in tijden van corona.

“PZ Minos wilde donderdag rond 15.30 uur een auto controleren aan de Oelegemsesteenweg in Wommelgem, omdat er vier inzittenden in de wagen zaten en dat is niet toegelaten volgens de coronarichtlijnen”, schrijft het parket in een persbericht. “De 44-jarige passagier, een Pool uit Kruibeke, reageerde meteen agressief. Hij beledigde de inspecteurs en spuwde naar hen. De politie probeerde de man om veiligheidsredenen een mondmasker op te zetten, maar de man verzette zich hevig en riep dat hij besmet zou zijn met het coronavirus.”

Aangehouden

Eens de agenten de man in de boeien konden slagen, werd hij opgesloten in een politiecel. Ook daar bleef hij zich echter verzetten en spuwde hij in het oor van een agent. Donderdagavond omstreeks 19u30 was er nog een ander spuwincident in de havenstad. Bij een verkeerscontrole gedroeg een 38-jarige Antwerpenaar zich agressief en vijandig tegenover de politie. Toen de agenten hem boeiden, spuwde de man in het gezicht van één van de inspecteurs. Ook hij beweerde besmet te zijn met het coronavirus.

“Het parket heeft voor de twee mannen de aanhouding gevraagd aan de onderzoeksrechter”, meldt het parket nog. “De feiten zijn in beide dossiers gekwalificeerd als bedreiging met een aanslag met gevaarlijke substanties en weerspannigheid.”

Dergelijk asociaal gedrag komt echter niet alleen in Antwerpen voor. Ook in Leuven werd deze week een bejaarde man in het gezicht gespuwd. In Nederland is er zelfs sprake van een plaag van ‘coronaspuwers’.

Lees ook:

Leuvense bejaarde man (81) bespuwd in Leuven

Nederland geplaagd door golf van ‘coronaspuwers’