Gisteren vergaderden de Belgische partijen over de aanpak van het coronavirus en de volmachten die de regering daarvoor krijgt. Opvallend: Vlaams Belang werd daarvoor niet uitgenodigd. Voorzitter Tom Van Grieken stuurde een open brief aan premier Wilmès. “Dat u, zelfs vandaag, burgers opdeelt in eerste- en tweederangsburgers enkel omdat ze op de ‘foute’ partij stemden, dat gaat er bij mij niet in.”

Ook in de strijd tegen het coronavirus blijft het cordon sanitaire blijkbaar in stand, tot groot ongenoegen van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Hij reageerde verontwaardigd op het feit dat alleen Vlaams Belang niet werd uitgenodigd op de gesprekken over het coronavirus, ondanks dat ook zij de regering wilden steunen bij de strijd tegen het virus. 

Vlaams Belang uitgesloten 

“U beloofde in het parlement dat u élke partij die de coronavolmacht steunt, zou betrekken bij de opvolging ervan”, zo begint Van Grieken zijn open brief aan de eerste minister. “Het is tijd voor nationale eenheid, zei u met een uitgestreken gezicht. Het Vlaams Belang toonde zich pragmatisch en bereid om die volmacht te steunen. Het coronamonster kunnen we alleen maar samen verslaan. Het is dan ook onvoorstelbaar dat u uw plechtige belofte nu al verbreekt. U nodigde alle partijen uit… behalve het Vlaams Belang.”

“Zijn Vlaams Belangers die hun gezondheid op het spel zetten als arts of verpleegkundige dan van geen tel voor u?”, vraagt Van Grieken. “Zijn onze geliefde familieleden, die zich als transportarbeider, dokwerker of als supermarktpersoneel blootstellen aan het coronavirus om uw land draaiende te houden, dan irrelevant voor u? Kan u zich niet inbeelden dat er onder de zovele zelfstandigen, die niet weten of ze dit ooit financieel te boven gaan komen, ook Vlaams Belangers zitten? Bent u dan echt niet bezorgd over onze ouders en onze grootouders die nu angstig thuis of in een rusthuis afgesloten zitten?”

Het stuit Van Grieken tegen de borst dat zelfs bij een dergelijke crisis Vlaams Belang en haar honderdduizenden kiezers gewoon uitgesloten worden. “Dat u, zelfs vandaag, 810.000 burgers uitsluit, dat gaat er bij mij niet in. Dat u, zelfs vandaag, liever politieke spelletjes blijft spelen, dan het coronamonster samen te verslaan, dat gaat er bij mij niet in. Dat u, zelfs vandaag, burgers opdeelt in eerste- en tweederangsburgers enkel omdat ze op de ‘foute’ partij stemden, dat gaat er bij mij niet in.”

Van Grieken vraagt Wilmès om haar beslissing te herzien en het Vlaams Belang alsnog uit te nodigen voor volgende gesprekken. “Ik hoop dat u uw harteloze beslissing intrekt en de volgende vergadering de tweede partij van uw land wél betrekt. Anders stelt u me niet alleen teleur als premier, maar vooral als mens.”