Slecht nieuws voor de voorstanders van paars-groen+, ook wel omschreven als de ‘Vivaldi-coalitie’. Zo blijkt uit een interne bevraging dat zo’n 63 procent van de CD&V-leden beaamt dat een Vlaamse meerderheid “absoluut noodzakelijk” is. Opmerkelijk: er zijn, mocht een Vlaamse meerderheid absoluut niet mogelijk zijn, meer leden gewonnen voor oppositie (41 procent) dan voor paars-groen+ (37 procent). Ter nuance dient te worden opgemerkt dat zo’n zevenduizend leden de bevraging invulden en het systeem niet helemaal sluitend werkt.

Voorzitter Joachim Coens verdedigde vanaf het begin de noodzaak van een Vlaamse meerderheid. Het probleem? Hoe langer de impasse duurt, hoe groter de druk op CD&V om de koers bij te sturen. Coens kaatste vanmorgen alvast de bal terug naar de Franstalige partijen. “Wat ik niet begrijp, is dat het zeer moeilijk blijkt om alle partijen rond de tafel te krijgen. En dat ligt vooral aan de weigeringen bij partijen langs Franstalige kant”, stelt Coens. De grote ‘boeman’? Ecolo. De ecologisten willen volgens de CD&V-voorzitter “zelfs niet met N-VA aan dezelfde tafel willen zitten”.

CD&V en N-VA, opnieuw lotgenoten?

De koers van Coens kan alvast op steun van de leden rekenen. Zo gaat 63 procent van de CD&V-leden akkoord met het standpunt dat een Vlaamse meerderheid absoluut noodzakelijk is. Amper 37 procent van de leden meent dat het “belangrijker is dat er sowieso een federale regering komt, desnoods met een minderheid langs Vlaamse kant”, bericht Het Laatste Nieuws.

De leden werden ook bevraagd over drie opties mocht een Vlaamse meerderheid absoluut niet mogelijk zijn. Het populairste antwoord? Oppositie, met 41 procent. Amper 37 procent van de leden opteert voor paars-groen+, de zogenaamde Vivaldi-coalitie. Verder willen 12 procent van de leden nieuwe verkiezingen mocht een regering met Vlaamse meerderheid niet mogelijk zijn.

Volgens Coens zouden de christendemocraten het “onbegrijpelijk” vinden mocht “niet elke democratische partij voluit de kans [krijgen]” om deel te nemen aan de formatiegesprekken. Meer concreet zullen volgens Het Laatste Nieuws de christendemocraten enkel deelnemen aan de vergaderingen indien ook de N-VA “volwaardig” kan “participeren”.