De niet-erkende Kaukasusrepubliek Abchazië heeft een nieuwe president gekozen. Winnaar van de verkiezingen is oppositieleider Aslan Bzhania. De verkiezingen kenden enkele beperkingen door het coronavirus en veel Westerse landen veroordelen de verkiezingen. Zij zien Abchazië als een onderdeel van Georgië.

Abchazië is een autonome republiek binnen Georgië, die grenst met Rusland. Hoewel de meeste landen Abchazië niet erkennen, is het land in de praktijk onafhankelijk. Rusland erkent de onafhankelijkheid van Abchazië wel sinds 2008. Sindsdien is de Russische steun aan Abchazië ook groter geworden. Hierop reageerde Georgië door het gebied te beschouwen als ‘door Rusland bezet’.

Corona beïnvloedt verkiezingen

De verkiezingen werden op 22 maart gehouden. Als winnaar kwam de door Moskou gesteunde Aslan Bzhania uit de bus. Met 56 procent geldt hij als absolute winnaar. Veel felicitaties ontvangt Bzhania niet. Alleen Poetin en de president van een andere niet-erkende Kaukasusrepubliek stuurden hun gelukswensen.

Omwille van het coronavirus moesten de mensen zelf een pen meenemen. Tevens werden alle stemlocaties van tevoren gedesinfecteerd en ontvingen loketmedewerkers maskers. Het toezicht op de verkiezingen verliep ook anders dan normaal. De Russische controleurs daagden niet op omwille van het virus. De controleurs die wel kwamen, zijn internationaal niet-erkend.

(Lees verder onder de tweet)

Internationale veroordeling

Veel Westerse landen lieten na de verkiezingen meteen weten de verkiezingen niet te erkennen. Daar zij Abchazië beschouwen als onderdeel van Georgië, zien zij de verkiezingen als onwettig. Op Twitter ontstond er een stroom aan verklaringen van Westerse landen. Zo spreken de meeste landen over ‘zogenaamde verkiezingen’. Daarnaast wordt het land een ‘afgesplitste regio’ van Georgië genoemd. Ook de Europese Unie en de NAVO spreken zich uit tegen de verkiezingen.