Met ingang van gisternacht gelden er strengere regels in Nederland omtrent het coronavirus. Het Nederlandse kabinet kondigde deze regels aan in een persconferentie. Zo gaat de politie boetes uitdelen aan mensen die geen afstand bewaren. In tegenstelling tot veel andere Europese landen gaat Nederland niet in een ‘lockdown’.

Op het moment heeft Nederland 4.749 besmettingen en 213 doden ten gevolge van corona. Hiermee is Nederland een van de meest besmette landen in Europa. Tegelijkertijd heeft het een van de meest soepele regels omtrent het coronavirus. Hoewel de regels aanzienlijk strenger zijn geworden, blijft een volledige ‘lockdown’ uit.

(Artikel gaat verder onder de video)

Bestaande maatregelen aangescherpt

Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (VVD) kondigde drie regels af. Zo zijn alle samenkomsten verboden tot 1 juni, zonder ondergrens. Tevens krijgen burgemeesters meer bevoegdheden om druk bezochte plaatsen te sluiten. Als laatste gaat de politie boetes uitdelen wanneer mensen zich niet aan de afstandsregels houden. Particuliere boetes kunnen oplopen tot 400 euro.

Ook volgen er medische maatregelen. Zo probeert men uit alle sectoren beademingsapparatuur te verkrijgen. Daarnaast start Nederland een eigen productie van medische apparatuur. De coördinatie van patiëntenopvang zal landelijk verlopen.

Een draai van 180 graden?

Het is opmerkelijk dat het Nederlandse kabinet langzaam de kritiek van de oppositie overneemt. Aanvankelijk stond het coronavirus laag op de Nederlandse agenda. Vervolgens sprak het Nederlandse kabinet over een ‘gecontroleerde verspreiding’ van het virus. Inmiddels lijkt het erop dat het kabinet er alles aan doet om een verdere verspreiding tegen te gaan.

Het huidige pakket aan maatregelen lijkt sterk op het plan van oppositiepartij Forum voor Democratie. Partijleider Thierry Baudet pleitte al langer voor een complete ‘lockdown’Met uitzondering van het sluiten van de grenzen lijkt dit plan nu te worden uitgevoerd.