Net als in België zijn in Nederland tot het einde van de maand een aantal maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals een afgelasting van alle publieke bijeenkomsten met meer dan 100 personen. In de provincie Brabant, waar de meeste besmettingen ontdekt zijn, gelden nog strengere maatregelen.

Hogescholen en universiteiten worden verzocht om zoveel mogelijk online onderwijs aan te bieden. De andere scholen blijven echter open. Volgens de officiële mededeling van de Rijksoverheid zijn daar goede redenen voor: “Er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding.”

Wilders botst met Rutte

Bij de zitting van de Tweede Kamer kwam het daarover tot een botsing tussen Geert Wilders van de PVV en premier Marc Rutte. Wilders wil dat de scholen gesloten worden en meent dat Rutte “met mensenlevens speelt”. Rutte antwoordde: “Het is niet zo dat ik wil dat die scholen nou zo nodig open blijven, maar ik volg de adviezen van deskundigen die zeggen dat de medische risico’s bij kinderen aanzienlijk minder zijn. En ik luister naar instanties die zeggen dat als we scholen gaan sluiten, we veel mensen gaan missen in sectoren zoals de zorg, de GGD’s de brandweer en de politie.”

(Lees verder onder de video)

De scholen stelden deze morgen vast dat een aantal ouders hun leerlingen toch hadden thuis gehouden. Op sommige plaatsen was meer dan een derde van de kinderen afwezig.

De Tweede Kamer schaarde zich achter de beslissing van Rutte over de scholen, maar vraagt om die permanent te evalueren. In Nederland zijn nu 614 besmettingen vastgesteld. In België zijn dat er 556.