In Antwerpen zijn de laatste dagen drie mensen opgepakt die spuwden of opzettelijk hoestten in de richting van politieagenten. Het fenomeen komt overgewaaid uit Nederland, waar al tientallen gelijkaardige incidenten gemeld zijn. De betrokkenen worden zwaar aangepakt.

Vandaag nog kreeg een jongeman twee maanden celstraf en een fikse boete omdat hij in Maastricht een buschauffeur had bespuwd en had geschreeuwd dat hij het coronavirus had. De dader was boos omdat de buschauffeur er had op gewezen dat er te weinig krediet op zijn buspas stond voor de rit. De feiten deden zich dinsdag voor, maar de rechtszaak kon onder het Nederlandse ‘supersnelrecht’ binnen enkele dagen afgehandeld worden.

“Ik heb corona, jullie nu ook!”

Gisteren werd een andere man uit Tilburg tot acht weken gevangenisstraf veroordeeld omwille van gelijkaardige feiten. Hij was betrapt op een winkeldiefstal en hoestte in het gezicht van de veiligheidsagenten, roepend dat hij besmet was met corona.

In Almelo onderging een politieagent dit weekend hetzelfde lot. De dader zit voorlopig 14 dagen vast. Een vrouw uit Noordwijkerhout kreeg vier weken cel om dezelfde feiten. “Ik heb het coronavirus, jullie nu ook,” had ze geschreeuwd.

Een man van 28 werd veroordeeld tot 40 dagen werkstraf wegens het bespuwen van een supermarktverantwoordelijke in Lelystad. Een andere 28-jarige hoestte opzettelijk op het gezicht van mensen in de rij voor een coffeeshop in Den Bosch. De agent die probeerde in te grijpen werd bespuwd en kreeg van de dader “Pas op, corona, corona!” te horen.

(Lees verder onder de tweet)

Celstraffen van weken of maanden

Ook in Rotterdam hebben enkele incidenten plaatsgevonden waarbij politieagenten werden bespuwd, telkens met de dreiging van de dader dat ze besmet waren met het virus. De rechtszaken zullen samen behandeld worden.

Er zijn ook verschillende meldingen van ‘coronaspuwers’ en ‘coronahoesters’ in Amsterdam, Utrecht, Breda en Vlissingen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie neemt de zaken heel ernstig: “Het is verwerpelijk en onacceptabel. We slepen ze daarom snel voor de rechter en het uitgangspunt is een celstraf van weken of maanden en die meteen uitzitten ook,” stelde een woordvoerder.