In een persbericht bevestigt Europees president Charles Michel dat de Europese Unie de vluchtelingendeal met Turkije actief zal handhaven en steun verleent aan Griekenland en Bulgarije om de EU-buitengrenzen te beschermen. Vrijdag besliste de Turkse regering om de “poorten naar Europa” open te zetten en sindsdien hebben al ruim 75.000 migranten de oversteek gemaakt.

Michel belde ook met de Turkse president Recep Erdogan, waarin hij zijn deelneming heeft geuit voor de dood van Turkse soldaten in Syrië. Deze week kwamen 33 Turkse soldaten om bij luchtaanvallen van het Syrische regime. Dit zou mee de oorzaak zijn van het eenzijdig opblazen van de EU-Turkijedeal door de Turkse president.

Die omstreden deal tussen de Europese Unie en Turkije, waarbij Turkije miljarden steun krijgt in ruil om de grenzen te beschermen, maakte in 2016 een einde aan de populaire migratieroute via Turkije. Door de beslissing van de Turkse regering vrijdag ligt de weg naar Europa nu echter letterlijk open voor tienduizenden illegale migranten.

Turkije helpt illegale migranten om grens over te steken

Europees president Michel meldt zaterdag dat de EU evenwel de vluchtelingendeal met Turkije actief zal handhaven. Ook kunnen Griekenland en Bulgarije op steun rekenen bij het beschermen van de EU-buitengrenzen. Die twee landen kondigden zelf al aan hun grenscontroles te zullen opvoeren.

Op amper drie dagen tijd hebben echter al ruim 75.000 mensen Turkije verlaten en het Europese continent betreden. Griekenland doet er naar eigen zeggen alles aan om de migranten tegen te houden, maar dat is moeilijk omdat Turkije hen helpt om voorbij de grens te komen. “Ze laten ze niet alleen door. Ze helpen ze op weg”, aldus Grieks onderminister van Defensie Alkiviadis Stefanis. Zo verspreidde de Turkse staatstelevisie TRT een kaart met zogenaamde ‘veilige routes’ naar Europa.

Lees ook:

Op 3 dagen ruim 75.000 migranten vanuit Turkije naar EU gestuurd