De federale politie heeft twee mannen uit Irak en Iran opgepakt voor mensensmokkel. Het duo zette transitmigranten met gammele bootjes op het Kanaal, een fenomeen dat sinds kort meer en meer gebeurt. Dat meldt Het Laatste Nieuws

Alsmaar vaker proberen migranten die willen doorreizen naar Groot-Brittannië de oversteek via het Kanaal te wagen. In 2019 werden 2.758 migranten onderschept op het Kanaal, dat is vier keer meer dan het jaar voordien. “Sommige transmigranten beschikken over weinig middelen om hun reis te financieren. Ze gebruiken bijgevolg goedkopere manieren om te reizen”, aldus Migratiecentrum Myria. 

Mensensmokkelaars opgepakt

De federale gerechtelijke politie doet samen met het team mensensmokkel onderzoek naar dit fenomeen. Ze kwamen uit bij een Iraniër die boten voorzag voor transitmigranten. “Samen met een man uit Irak verkocht hij boten waarbij er aanwijzingen waren dat die bestemd waren voor smokkelactiviteiten. Beiden wonen in de regio van Sint-Niklaas”, aldus procureur Frank Demeester van het Brugse parket, in Het Laatste Nieuws. 

Het duo werd gearresteerd, maar ei zo na al opnieuw vrijgelaten. “De Brugse onderzoeksrechter besliste op basis van de elementen in het dossier om de beide personen aan te houden. Vrijdag besliste de raadkamer van Brugge om de verdachten onder voorwaarden in vrijheid te stellen maar door het openbaar ministerie werd onmiddellijk hoger beroep aangetekend zodat de verdachten voorlopig in de cel blijven.”