Melikan Kucam (N-VA) heeft dinsdag zijn enkelband ingeleverd. De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling liet hem vrij onder voorwaarden, zo meldt Belga. Het voormalig Mechels gemeenteraadslid wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. In oktober vorig jaar mocht hij de gevangenis met een enkelband verlaten.

De rechtbank verbiedt Kucam wel onder meer om contact te hebben met andere betrokkenen in het dossier, met uitzondering van zijn gezinsleden. Ook mag de N-VA’er van de rechtbank niet optreden als tussenpersoon in dossiers omtrent vreemdelingenrecht. Het parket verzette zich twee weken geleden nog tegen de vrijlating, maar na de raadkamer heeft nu ook de kamer van inbeschuldigingstelling in beroep geoordeeld dat Kucam zijn enkelband mag inleveren.

“Mijn cliënt is blij dat hij eindelijk van zijn elektronisch toezicht verlost is”, reageert zijn advocaat Walter Damen tegenover Belga. “De voorwaarden die hij opgelegd kreeg, hadden we zelf voorgesteld en we zullen nu bekijken op welke wijze hij zijn leven verder gaat invullen.”

De Zaak-Kucam

Begin dit jaar bracht een Pano-reportage aan het licht dat Melikan Kucam, een Vlaams-Assyrische christen en op dat moment nog N-VA-gemeenteraadslid in Mechelen, de spil zou zijn in een visa-carrousel waarbij hij tegen betaling ‘geschikte kandidaten’ voordroeg aan het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Gegadigden moesten Kucam hiervoor tussen de 2.000 en 14.000 EUR betalen, zo luidden de beschuldigingen. Kucam zou zich zelfs bezondigd hebben aan uitkeringsfraude, waarbij leeftijden van visa-aanvragers zouden zijn aangepast en schijnechtscheidingen zijn verricht.

Bij de N-VA stelde men zich echter al van bij het begin van de affaire vragen. Zo menen de Vlaams-nationalisten dat men de affaire gebruikt om Francken te beschadigen. Anderen opperden dan weer dat Francken te onvoorzichtig zou zijn omgesprongen met zijn discretionaire bevoegdheid rond humanitaire visa en zo de deur open heeft gelaten voor vermeende corrupte figuren zoals Kucam. Midden januari werd Kucam aangehouden op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Zelf sprak de man in een interview alle aantijgingen tegen. “Ik sta recht in mijn schoenen, ik ben onschuldig! Hoge bomen vangen veel wind maar vergeet niet, ze hebben ook diepe wortels”, liet hij tegenover SCEPTR optekenen.

Lees meer:

Melikan Kucam breekt stilte: “Eindelijk kan ik weerwoord bieden”