De ernst van de coronacrisis begint ook in ons land stilaan door te dringen. Waar minister de Block en viroloog Van Ranst tot voor kort predikten om rustig te blijven en “gewoon uw handen te wassen”, wordt er nu wel ingegrepen. Opvallend: ruim een maand geleden werd wel al een bestelling mondmaskers geplaatst voor asielcentra, ook door De Block. 

“Geen paniek en gewoon regelmatig uw handen wassen”. Dat was zowat het credo dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block en viroloog Marc Van Ranst tot voor kort bij elk tv-interview predikten. Nu horen we echter een heel ander verhaal: drastische maatregelen zijn nodig om deze crisis te bezweren. Wist men wekenlang niet beter, of werd er toneel gespeeld uit vrees voor paniek? 

Mondmaskers voor asielcentrum

Wat alleszins enige verbazing wekt is het feit dat De Block, naast minister van Volksgezondheid ook nog steeds staatssecretaris voor Asiel en Migratie, een maand geleden al een bestelling plaatste voor 30.000 euro aan mondmaskers voor het asielzoekerscentrum Klein Kasteeltje in Brussel. “Gewoon handen wassen” bleek ook een maand geleden toch al niet voldoende, terwijl dit op tv wel nog steeds beweerd werd. 

Het tekort aan mondmaskers voor verplegend personeel wordt inmiddels groter en groter, waardoor zijn hun leven moeten riskeren om hun werk uit te voeren. Pas deze week schoot onze overheid in actie en plaatste het een grote bestelling van 5 miljoen mondmaskers, maar daarbij werden ze opgelicht door een Turkse producent. 

Onze redactie vroeg een reactie van het kabinet van minister De Block, maar kreeg geen die niet.