Leuven Actueel meldt dat gisteren een 81-jarige Leuvenaar door daders “van vreemde origine” bespuwd werd toen hij uitrustte op een bankje. De man verklaarde aangeslagen te zijn: “Zij kunnen dat natuurlijk niet weten, maar als oogarts ben ik jarenlang naar Afrika gereisd om er enkele weken – vaak op eigen kosten – mensen met cataract te opereren. Daarom raakt dit voorval me.

Het slachtoffer lijdt aan diabetes en behoort daarmee tot een risicogroep voor het coronavirus: 1 op 5 van de mensen die in België zijn overleden ten gevolge van besmetting met covid-19, leed aan diabetes. 

Eerder maakten we melding van de golf van ‘coronaspuwers’ in Nederland. De actualiteit in eigen land haalt dat bericht snel in, zo blijkt uit dit een aantal recente voorvallen.

Nog meldingen in Antwerpen

In het Antwerpse werden gisteren weer twee nieuwe incidenten gemeld van bespuwde politieagenten. Die komen bovenop de 3 reeds eerder bevestigde gevallen in de regio.

In Sint-Lambrechts-Woluwe werd een vrouw bespuwd door mannen die zegden met corona besmet te zijn. Op een vliegtuig van Brussel Airlines werd een stewardess bespuwd. In een supermarkt in Waver zijn drie Brusselse jongeren opgepakt nadat ze de klanten begonnen te bespuwen.

De burgemeester Cathérine Moureaux (PS) van Sint-Jans-Molenbeek deed ook een opvallend oproep aan haar inwoners om niet meer te spuwen op de straten.