Voormalig eerste minister Yves Leterme (CD&V) breekt in een interview met De Standaard opnieuw een lans voor een afspiegelingsregering. In zo’n constructie zouden Vlaams minister president Jan Jambon (N-VA) en zijn Waalse evenknie Elio Di Rupo (PS) aan zet komen om een federale regering op de been te brengen. Inmiddels benadrukt zijn partijgenoot en huidig vicepremier Koen Geens het belang van een staatshervorming.

Meer dan 9 maanden na de verkiezingen is de federale formatie nog geen stap verder geraakt. Maandag brengen koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) verslag uit bij de Koning. Om het Belgische probleem op te lossen werden al verschillende voorstellen ideeën naar voren geschoven. Recent nog werd een noodregering genoemd als (tijdelijke) oplossing. Hierbij zou de huidige regering in lopende zaken aangevuld worden met de ecologisten (Groen/Ecolo) en socialisten (sp.a/PS).

“De traditionele particratie gaat het niet meer oplossen”

Een andere mogelijkheid – waar oud-premier Leterme voor pleit – is een afspiegelingsregering. In zo’n constructie vormen de partijen die in de deelstaten besturen ook de federale regering. “Het zou een blijk van volwassenheid zijn mochten de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen de politieke verantwoordelijkheid opnemen om te werken aan gedragen, federale oplossingen“, stelt Leterme. “De traditionele particratie gaat het niet meer oplossen.” 

Groot vraagteken bij zo’n systeem blijft wel de concrete positie van de hoofdstad. Bovendien zou dan de N-VA, die in Vlaanderen mee bestuurt, moeten samenwerken met Ecolo, die in Brussel en Wallonië bestuurt. Wederzijdse veto’s doen vermoeden dat ook zo’n samenwerking weinig kans op slagen heeft.

Ontslagnemend vicepremier Koen Geens (CD&V) ziet dan weer geen heil in de verschillende  voorstellen voor een coalitie. In de eerste plaats moet volgens hem een staatshervorming op de agenda komen om uit de impasse te geraken.

Lees meer:

Geens legt nieuwe staatshervorming op tafel: “Opnieuw performant worden”