Het aantal Italiaanse doden piekte gisteren 20 maart naar maar liefst 627 corona-sterfgevallen op één dag. Het schiereiland telt ondertussen meer dan 4000 slachtoffers. Alleen al in Lombardije kwamen er zo’n 380 virusdoden bij. Daarbij bleef metropool Milaan voorlopig nog relatief gespaard. Binnen Europa vallen echter ook de cijfers in Duitsland en Oostenrijk op, maar dan omwille van mortaliteitscijfers die tot 30 keer onder die van Italië blijven.

De skigebieden van zowel Zuid- als Noord-Tirol worden vaak aangewezen als de Europese broeihaard. Na de Krokusvakantie vertrokken vele skiërs huiswaarts en hielpen ongewild mee aan de verspreiding over het continent. Het leverde vooral de lokale overheid in Noord-Tirol behoorlijk wat kritiek op. Zo richtte het VRT-magazine Terzake gisteren nog haar pijlen op Ischgl.

Grote verschillen in mortaliteit

De Duitse aanpak kreeg eveneens flink wat kritiek. Met een verschillende aanpak door de deelstaten zaaiden de beleidsniveaus heel wat verwarring. Tussen de maatregelen zat bijvoorbeeld een andere, lokale invoering van de ‘Ausganssperre’ (lockdown).

Oostenrijk noch Duitsland kunnen dus terugvallen op een foutenvrije aanpak van de crisis, maar toch valt het lage sterftecijfer op bij vergelijking tussen de Europese landen. Daar waar Italië (8,3% op 41.035 geregistreerde besmettingen) en Spanje (5,1% op 20.412 geregistreerde besmettingen) zeer hoge cijfers hebben van het aantal sterfgevallen per geregistreerd aantal besmettingen, ligt dat zeer laag in Duitsland (0,28% op 18.588 geregistreerde besmettingen) en Oostenrijk (0,24% op 2.491 geregistreerde besmettingen).

Te vroeg voor besluiten

Waarschijnlijk speelt een oudere bevolking in Noord-Italië daarbij een rol, althans ten aanzien van Duitsland. De crisis is in Noord-Italië ook iets eerder gestart. Maar deze elementen alleen kunnen nooit een factor 30 verklaren.

De inzet en omvorming van revalidatieklinieken, de inzet van grote aantallen gepensioneerde en bijna afgestudeerde artsen, het recordaantal van 25.000 ICU-bedden met beademingsapparatuur enzovoort kunnen een mogelijk antwoord bieden. Of is het dan toch het veel uitgebreider testen? In Duitsland werd het testen veel meer decentraal opgezet dan in andere landen, zoals ook België. Het land testte patiënten duidelijk meer, en in een vroeger stadium.

Er schijnt nog geen licht aan het einde van de tunnel en bij een verdere uitbraak van de crisis kan er zeker nog wat wijziging in de cijfers komen, maar de trend lijkt niettemin duidelijk. Over de grondoorzaak zal zeker nog inkt vloeien. Wanneer het ergste van de gezondheidscrisis achter de rug is, zal ook dit ongetwijfeld onderwerp van menige analyse uitmaken.