De top van de Britse Labour-partij heeft Trevor Philips, een politieke veteraan van de partij, geschorst in afwachting van een volledig onderzoek over alle uitspraken die Phillips ooit over de islam heeft gedaan.

Trevor Philips is vooral gekend omwille van zijn jarenlange strijd tegen alle vormen van racisme. Van 2003 tot 2012 was hij voorzitter van de Equality and Human Rights Commission, de Britse tegenhanger van UNIA. Philips is zelf van Afro-Caraïbische afkomst.

‘Grooming gangs’

Alle tenlasteleggingen in zijn dossier zijn nog niet bekendgemaakt, maar het staat vast dat Philips zich zal moeten verantwoorden voor zijn publieke uitingen van bezorgdheid  over de Pakistaanse ‘grooming gangs’ (bendes die jonge vrouwen, meestal blank en minderjarig, seksueel uitbuiten). In 2017 moest een ander socialistisch politicus, Sarah Champion, haar positie als Schaduwminister voor Vrouwen en Gelijkheid in de Labour-partij afstaan nadat ook zij wees op de overheersende rol van Pakistanen in de netwerken van kinderprostitutie.

Philips had zelf nog wetgevende initiatieven genomen om moslims te beschermen, maar hij verzette zich tegen de definitie van islamofobie als een vorm van racisme, omdat de moslims in zijn opinie geen ras uitmaken.

Islamkritiek

Philips werd al eerder onder vuur genomen over een uitspraak in 2016 over het dragen van rode ‘poppy’s’ in aanloop naar 11 november. Philips merkte op dat alle lagen en groepen van de bevolking deelnemen aan deze Britse traditie, inclusief mensen van Afrikaanse en Oost-Europese afkomst, maar dat moslims een opvallende uitzondering vormen.

Bij het verschijnen van een onderzoek waaruit blijkt dat heel wat Britse moslims de invoering van de sharia steunen, had Philips verklaard: “Ik dacht dat moslims geleidelijk aan zouden opgaan in het landschap. Ik had beter moeten weten.” Ook dat werd hem kwalijk genomen.