Goed nieuws voor de Vlaamse Gemeenschap: ze krijgt van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch een AA-rating. Dat is één niveau hoger dan de beoordeling die België krijgt. “Omdat Vlaanderen in sommige scenario’s in staat zou zijn zijn schulden terug te betalen als België dat niet doet”, klinkt het in een persbericht en bericht ook zakenkrant De Tijd. Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) reageert tevreden.

Fitch behoort tot de belangrijkste spelers als het aankomt op kredietbeoordelaars. Een goede rating komt neer op de verwachting dat landen of regio’s in staat zullen zijn hun schulden af te betalen. Ook zullen banken eerder geneigd zijn om een goedkopere lening af te sluiten wanneer er een goede rating is.

“Vlaanderen is in topvorm”

Met de AA-rating scoort de Vlaamse Gemeenschap één stap hoger dan België. “Dit is een vrij unieke situatie, want normaal hebben deelstaten maximaal een evenwaardige rating als de federale overheid”, reageert Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). “Vlaanderen is in topvorm.”

Volgens voorspellingen van het Planbureau kan de Vlaamse Gemeenschap straks op 1,4% groei rekenen. Door de economische impact van het coronavirus zal dat cijfer waarschijnlijk bijgesteld moeten worden. Grootbanken ramen de groei op 0,7%. Voor de begroting van dit jaar is de Vlaamse regering uitgegaan van een groei van 1,1%. In het totaal gaat die Vlaamse begroting nog voor 430 miljoen euro in het rood.

Lees meer:

Begroting krijgt goedkeuring van het Vlaams Parlement

Begrotingstekort zal oplopen tot 12 miljard euro in 2020