Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) heeft een tiental klachten binnengekregen tegen advocaat Sven Mary. In een interview met Het Laatste Nieuws had de bekende strafpleiter laten optekenen dat hij geen vrouwen meer in dienst neemt na een #metoo-incident met een stagiaire. Mary zelf is niet onder de indruk van de heisa.

“Ik heb eens een probleem gehad met een stagiaire die beweerde dat ze haar slechte evaluatie te danken had aan het feit dat ze niet op mijn avances was ingegaan”, klonk het bij Sven Mary. Sindsdien geeft de advocaat de voorkeur aan mannelijke collega’s. Het bewuste incident met de vrouwelijke stagiaire kreeg geen vervolg. De zaak werd destijds geklasseerd. De uitspraak van Mary stootte wel op heel wat kritiek.

Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het IGVM, noemde de uitspraak problematisch en discriminerend. Bij het IGVM zijn intussen een tiental klachten binnengekomen tegen Mary, schrijft VRT NWS maandag. Ook Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) veroordeelde de uitspraak. “Misschien heeft Sven Mary te veel naar zijn klanten Salah Abdeslam en Fouad Belkacem geluisterd. Dit kan echt niet. Dit zijn de middeleeuwen niet”, klonk het bij haar.

Mary na kritiek: “Breng mij maar voor de rechter”

De bekende strafpleiter is zelf niet onder de indruk van de hetze. “Breng mij maar voor de rechter, ik zal me wel verde­digen”, reageert hij aan De Standaard. “Op onze regionale kantoren in Antwerpen en Limburg werken vrouwelijke advocaten. Maar het klopt inderdaad dat ik, als ik in Brussel moet ­kiezen tussen twee gelijkwaardige kandidaten als stagiair-advocaat – een man en een vrouw – geneigd zal zijn om voor de man te kiezen. En daar zit het voorval met die stagiaire voor veel tussen. Dat is een beroepskeuze, meer niet.”

Mary hekelt ook de zogezegde verontwaardiging in de verschillende reacties. “Typisch Belgisch”, noemt hij dat. “Als je niet meehuilt met de politiek correcte meute, word je door de mangel gehaald.”