De regering-Wilmès II kan nu écht van start gaan. Na de Kamer gisteren keurde vandaag ook de Senaat de wet goed die bijzondere volmachten verleent aan de federale regering. Die moeten Wilmès en co in staat stellen om de nodige maatregelen te nemen om de coronacrisis aan te pakken, zonder steeds langs het parlement te moeten passeren. 

De tien partijen die meewerkten aan de volmachten stemden uiteraard vóór de wet. Dat zijn regeringspartijen CD&V, Open Vld en MR en oppositiepartijen N-VA, PS, sp.a, Groen, Ecolo, DéFI en cdH. De PVDA/PTB stemde tegen. Het Vlaams Belang hield het op een onthouding. Die twee laatste partijen werden ook niet geconsulteerd bij de totstandkoming van de volmachtenwet. 

De federale regering-Wilmès II beschikt nu gedurende drie maanden over bijzondere machten om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Het gaat dan niet alleen over volksgezondheid, ook de bevoegdheid om socio-economische maatregelen te nemen, zit vervat in de delegatie. Aanvankelijk was sprake van 6 maanden bijzondere volmachten, maar die bepaling werd teruggefloten door de Raad van State. Na 3 maanden volgt een evaluatie. Mogelijks worden de volmachten dan nog eens met 3 maanden verlengd.

Kamercommissie

Een Kamercommissie moet toezien op hoe de regering omgaat met de bijzondere machten. Het parlement wordt immers bijna buitenspel gezet door meer bevoegdheid te geven aan de regering. De Kamer zal de met de volmachten genomen maatregelen wel binnen een jaar moeten bekrachtigen.

Vrijdag keurde ook de Senaat de volmachten die haar aanbelangen goed. Er werden geen amendementen ingediend. Opnieuw stemde PVDA/PTB tegen. Ook Vlaams Belang stemde deze keer tegen. Een onthouding was niet mogelijk omdat er met zitten en opstaan gestemd werd.

Lees meer:

Specialisten stellen bijzondere volmachten in vraag: “Problematisch”