Bij de Democratische voorverkiezingen in de Verenigde Staten heeft Joe Biden zaterdag gewonnen in South Carolina. De voormalige vice-president haalde bijna de helft van de stemmen binnen. Na drie nederlagen dingt hij nu weer mee naar het plekje van presidentskandidaat voor de Democratische Partij.

Biden behaalde zo’n 48% van de stemmen in South Carolina. Daarmee laat hij zijn dichtste concurrent Bernie Sanders (20%) ruim achter zich. Op de derde plaats eindigde de bij ons minder bekende Tom Steyer. De vierde en vijfde plaats was respectievelijk voor Pete Buttigieg en Elizabeth Warren.

Zwarte kiezers

De staat South Carolina telt voor meer dan de helft zwarte kiezers bij de Democraten. Dat is ook direct de verklaring voor het grote succes van Biden in het gebied. Hij kan er steunen op zijn vice-presidentschap onder Barack Obama, terwijl Sanders en Buttigieg veel minder de weg naar de zwarte kiezer vinden.

Bij de eerdere voorverkiezingen haalde Joe Biden veel mindere resultaten, maar dankzij South Carolina komt hij terug in de race voor het Witte Huis. Het totaal aantal verzamelde ‘delegaties’ is met 56 nog steeds het hoogste bij de linkse senator Sanders, maar Biden komt steeds dichter (48). Dankzij zijn overwinning springt hij over Pete Buttigieg naar de tweede plaats.

“Ik doe niet zomaar een gooi naar het presidentschap”, zei de voormalige vice-president in zijn overwinningsspeech. “Ik doe dit voor mensen in het hele land. Trumps dagen van verdeeldheid zijn geteld.”