Van duizenden Vlamingen die vrijdag nog ‘snel’ even gingen doorzakken in de lokale kroeg, tot lijntrekkers die vandaag in Nederland gingen winkelen omdat in Vlaanderen de restaurants dicht zijn: verschillenden in onze regio hebben problemen met thuis te blijven. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept op om te stoppen met dat “haantjesgedrag”.

Donderdag nam de Belgische overheid draconische maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Het doel? Het aantal besmettingen beperken en vertragen. Ofschoon het belang van deze maatregelen, vinden veel Vlamingen het lastig om hun burgerplicht te doen. Zo trokken zaterdag verschillende Vlamingen de grens over om in Nederland te shoppen, een restaurant te bezoeken of op café door te hangen. 

Maatschappelijk bewustzijn

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hekelt de ongepaste creativiteit van die horecatoeristen. “Dat is gedrag dat we willen afraden en ik zou het zelfs asociaal gedrag willen noemen”, zei hij zondag op een persconferentie. “Als je in Nederland op café gaat, heeft dat net hetzelfde effect als bij ons. Een grens is geen grens voor een virus.”

Jambon en de Vlaamse regering vragen met aandrang om de maatregelen na te leven en te stoppen met het “haantjesgedrag”. “Mensen moeten wegblijven van plaatsen waar veel mensen bijeen zijn, of dat nu hier is of net over de grens maakt geen verschil”, aldus de minister-president nog. “Ik vraag van iedereen een beetje maatschappelijk bewustzijn.”

Lees ook:

Coronacrisis: Verschillende Vlamingen gedragen zich asociaal