De politie heeft zaterdagavond een ‘straatfeestje’ in Izegem stilgelegd. Ook burgemeester Bert Maertens (N-VA) was aanwezig en duldde het hele gebeuren. “Er was een dj, mensen dronken bier en stonden veel te dicht bij elkaar”, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van een politiebron. Volgens Maertens zelf ging het niet om een buurtfeest, maar om een “hartverwarmend initiatief ter ere van het medisch en zorgpersoneel”.

De Izegemse burgemeester woont zelf in de straat waar de actie zich afspeelde. Een DJ uit de buurt speelde plaatjes vanuit zijn garage en mensen kwamen op straat. Één van de buren belde echter de politie en de bijeenkomst werd stilgelegd. Volgens Het Nieuwsblad was er nog een woordenwisseling tussen de agenten en de burgemeester. Ook zouden enkele aanwezigen de politie hebben uitgejouwd.

Maertens: “Staalvoorbeeldje van pure framing”

Maertens zelf nuanceert de zaak. Het ging volgens hem helemaal niet om een ‘buurtfeestje’, maar om een “hartverwarmend initiatief ter ere van het medisch en zorgpersoneel”. “Een sympathieke buurtbewoner organiseerde zaterdag rond 20u een korte DJ-set vanuit zijn garage, zoals in honderden andere gemeenten ook gebeurt. Toevallig in de straat van de burgemeester.”, legt hij uit in een reactie op zijn website. 

De aanwezigen stonden volgens de burgemeester dan ook zeker ver genoeg uit elkaar. “We moeten er wel over waken dat zo’n initiatief niet leidt tot iets wat zou kunnen beschouwd worden als samenscholing, ook al staan de mensen ver genoeg van elkaar”, aldus Maertens nog. “Wat een krant daar vandaag over schrijft is dus
weer een staalvoorbeeldje van pure framing, met foute informatie en beweringen die echt niet stroken met de realiteit.”