In Italië heerst er veel ongenoegen over de wijze waarop de Europese Unie de coronacrisis heeft aangepakt. Velen vinden dat Brussel Italië in de steek heeft gelaten. Verschillende Italiaanse politici voeren protest door de vlag de Europese Unie te strijken.

Antonfrancesco Vivarelli Colonna is burgemeester van de Toscaanse gemeente Grosseto. Hij streek vanmorgen de vlag van de Europese Unie aan het stadhuis. “Ik geloof in Europa, in een verenigd, ondersteunend Europa dat zorgt voor zijn oprichters. Als burgemeester heb ik altijd sterk geloofd in deze nobele instelling. Vandaag, op een moment dat Italië instort onder de vloek van Covid-19, voel ik me diep in de steek gelaten door dit Europa dat geen antwoorden geeft, dat niet tot ons komt en dat het probleem waarin Italië vandaag is gezakt lijkt te negeren”, klinkt het.

“Diep teleurgesteld in EU”

“Als een daad van symbolisch protest, vouw ik met veel tact de Europese vlag op, altijd met groot institutioneel respect, in afwachting van een betere toekomst waarin ik me weer een integraal onderdeel zal voelen van deze gemeenschap die mij diep heeft teleurgesteld in het beheer van de Covid-19 -noodtoestand”, klinkt het.

De burgemeester van Grosseto besluit: “Nu is het de tijd voor Europa. Nu moet het tijd zijn voor een massale interventie van Europa. Ik zal om 12.00 uur een minuut stilte in acht nemen voor de slachtoffers van Covid-19 met de Italiaanse rouwvlag in de hoop binnenkort weer de Europese vlag te kunnen hijsen.”

“Misschien tot later”

Ook de nationaalconservatieve vicevoorzitter van de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden Fabio Rampelli (FdI) deed een gelijkaardige actie. Op Twitter plaatste hij een video waarin hij de vlag van de Europese Unie strijkt en vervangt door de Italiaanse vlag. “Misschien tot later, misschien”, besluit Rampelli.