Islamitische Staat (IS) raadt zijn leden in een nieuwsbrief aan om niet naar Europa te reizen vanwege het coronavirus. Ook maant men volgelingen aan om voldoende hun handen te wassen.

Normaal gezien roept Islamitische Staat zijn leden via de nieuwsbrief al-Naba op om aanslagen te plegen in het Westen. In de laatste uitgave maant de terreurgroep volgelingen aan om “voorlopig weg te blijven van het land van de epidemie”.

IS geeft ‘tips’ om verspreiding coronavirus tegen te gaan

Al-Naba bracht de laatste maanden regelmatige updates over de verspreiding van het virus. “Een nieuw virus verspreidt dood en terreur in China”, stond er in januari te lezen. In februari stelde de nieuwsbrief dat “veel moslims [willen] bevestigen dat deze epidemie een straf is van de Almachtige God” omwille van de vervolging van de Oeigoeren in China, “de wereld met elkaar verbonden is” en het vervoer “de overdracht van ziekten en epidemieën zou vergemakkelijken”

In de nieuwsbrief staat een infografiek met ‘tips’ om de verspreiding van de ziekte te stoppen. Zo worden de leden geadviseerd om “vertrouwen te stellen in God en hun toevlucht tot hem te nemen in [geval van] ziekte”. Ook wordt hen aangeraden “de mond te bedekken bij geeuwen en niezen” en om regelmatig hun handen te wassen.

IS’ers die vermoeden dat ze het coronavirus hebben opgelopen, worden aangeraden om uit de buurt te blijven van het ‘kalifaat’ om de gezondheid van de anderen beschermen.