Iran heeft tijdelijk 85.000 gevangenen, waaronder ook politieke, vrijgelaten in een reactie op de corona-epidemie. Dat schrijft Reuters. Iran is een van de landen die het zwaarst getroffen wordt door het virus.

“Tot nu toe zijn er zo’n 85.000 gevangenen vrijgelaten. Ook in de gevangenissen hebben we voorzorgsmaatregelen genomen om de uitbraak het hoofd te bieden”, zei de Iraanse Justitiewoordvoerder Gholamhossein Esmaili. Er werd niet meegedeeld wanneer de gevangen terug zouden moeten keren.

Begin maart al 70.000 gevangenen vrijgelaten

Begin maart werden reeds 70.000 mensen vrijgelaten. Het gaat vooralsnog om gevangenen met straffen lichter dan vijf jaar. Mensen met zwaardere straffen of politieke gevangenen die vastzitten omwille van hun deelname aan anti-regeringsprotesten bleven in de gevangenis. 

De afgelopen dagen werden zeker twaalf politieke gevangenen vrijgelaten. De meest prominente politieke gevangenen blijven echter tot nader order vast achter de tralies.

De gevangenissen in Iran zijn overvol en het coronavirus en andere ziekten houden er lelijk thuis. Het land is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld , naast China en Italië. Op dit moment zijn er officieel zo’n 16.169 besmettingen vastgesteld, met officieel 988 doden. De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk veel hoger.