Vlaams Belang-parlementsleden Dries Van Langenhove en Tom Vandendriessche zitten nog tot woensdag in Griekenland, vlakbij de grenspost waar tienduizenden migranten het land proberen binnen te komen. “Wat we hier zien is onwezenlijk. Dit zijn oorlogsbeelden”, zegt Van Langenhove.

De Vlaams Belang-delegatie landde maandagmiddag in Athene om meteen een extra vlucht te nemen richting Evros, het Griekse departement dat aan Turkije grenst. Van Langenhove en Vandendriessche bezochten er intussen vier grensposten. “We praten hier met de grenswachters, met de lokale burgemeesters, met de bevolking. De meeste mensen zijn boos tot heel boos. Sommige boeren kunnen hun velden niet meer bereiken, vissers kunnen niet meer gaan vissen. En de burgemeesters maken zich ernstig zorgen over het lot van hun inwoners”, zegt Van Langenhove.

Jullie spraken ook al met de militairen die de Griekse grens verdedigen?

“Uiteraard. En die mensen voelen zich door de EU in de steek gelaten. Ze zijn ook de valse berichtgeving over wat hier gebeurt beu. De media verspreiden beelden van vrouwen en huilende kinderen. Maar, geloof me, vrouwen of kinderen zie je hier écht niet. Hier staan alleen duizenden woedende jonge mannen die de grenswachters en de militairen bekogelen met stenen en alles wat ze vast kunnen krijgen. Dit zijn geen taferelen waar je medelijden mee hebt. Hier kan je alleen maar bang van worden.”

Van Langenhove met de opperbevelhebber van de Griekse grens.

Zijn jullie zelf ook onder de indruk?

“Toch wel, ja. Als je op televisie beelden of foto’s ziet, dan is dat al straf. Maar daarmee geconfronteerd worden in het echt, dat is nog wat anders. De mensen zijn hier echt in staat van oorlog. Er worden verdedigingswerken uitgevoerd om die grens extra te beschermen. Er komt extra prikkeldraad aan te pas, hogere en steviger hekken. Met graafmachines worden nieuwe drempels aangelegd. Brandweer, politie, grenswachten, het leger is in paraatheid. De Grieken voelen aan dat dit een georganiseerde invasie is. Dit zijn duidelijk geen oorlogsvluchtelingen. Volgens de cijfers van de Griekse politie komt slechts 4 procent van hen uit Syrië. De rest zijn vooral Somaliërs, Pakistanen en Afghanen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Er wordt ook gezegd dat veel van die migranten vrijgelaten zijn uit Turkse gevangenissen. Kloppen die beweringen?

“Dat moet ik nog eens goed navragen. De generaal hier zegt dat het overgrote deel vooral criminelen zijn, dus dat zou kunnen kloppen. Volgens de opperbevelhebber zijn het vooral jihadi’s en criminelen. In de meeste media spreekt men altijd over vluchtelingen. Maar als je de migranten hier omschrijft als vluchtelingen, dan krijg je het hele dorp over je heen.”

Plaatselijke bewoners en hun burgemeester willen op de foto met ‘de man die met de Griekse vlag zwaaide in het Parlement’.

Volgens het persbericht van Vlaams Belang willen jullie niet alleen jullie steun uitdrukken voor Griekenland, maar tegelijk ook polsen welke hulp er nodig is. Hoe kunnen jullie die hulp aanleveren?

“Vlaams Belang maakt in Europa deel uit van de fractie ID (Identiteit en Democratie). We vormen een grote fractie en we zullen pleiten voor meer steun aan de Grieken. Wij beseffen heel goed dat de Grieken niet alleen hun eigen grens aan het verdedigen zijn. Ook onze grenzen, en onze toekomst zijn ze momenteel aan het bewaken. De Grieken zijn loyaal en we zouden beter aan hen steun en geld geven dan aan Erdogan.”

(Lees verder onder de tweet.)

In het parlement ontvouwde je ook een Griekse vlag. Zijn die beelden tot in Griekenland geraakt?

“En of. En die actie heeft de mensen een hart onder de riem gestoken. Ik word er heel veel over aangesproken. Overal waar ik kom, moet ik op de foto. Met huismoeders, met winkeliers, met brandweermannen, ja, zelfs met generaals. De mensen voelen zich gesteund door mijn actie. In Vlaanderen moet ik al vaak eens op de foto met iemand, maar hier is dat niet minder het geval (lacht).”

Uiteenzetting door de bevelhebber van de grenspost van Kastanies.