Zowel bij de Staatsveiligheid als bij het Comité I – het controleorgaan van de inlichtingendiensten – zijn afgelopen vrijdag huiszoekingen uitgevoerd. Dit in het kader van een onderzoek na een klacht van een ex-agent van de Staatsveiligheid, weet Le Soir. In dezelfde zaak werd eerder nog een klacht tegen voormalig federaal minister en vicepremier Didier Reynders (MR) geseponeerd.

Ex-geheim agent Nicolas Ullens de Schooten diende vorig jaar klacht in nadat hij doodsbedreigingen had gekregen tijdens het uitoefenen van zijn functie. Als agent bij de Staatsveiligheid deed hij onderzoek naar witwaspraktijken en corruptie, zowel binnen als buiten België. Ullens de Schooten kreeg in die hoedanigheid weet van dubieuze financiële praktijken op het kabinet van toenmalig minister Didier Reynders (MR).

Libische fondsen

Het gaat onder meer over het dossier Kazachgate en de Libische fondsen. De klacht tegen Reynders werd in september 2019 geseponeerd “bij gebrek aan enig misdrijf”. Dat gebeurde vlak voor de benoeming van de liberaal tot Europees commissaris van Justitie en Mensenrechten. Zelf omschreef hij de aantijgingen als een beschadigingsoperatie vanwege de voormalige geheim agent.

De huiszoekingen die vrijdag bij Staatsveiligheid en Comité I werden uitgevoerd, volgen op dezelfde klacht van Ullens de Schooten maar maken deel uit van een afzonderlijk onderzoek. “De Staatsveiligheid verleent haar volledige medewerking aan het onderzoek en zal antwoorden op alle vragen”, reageert woordvoerster Ingrid Van Daele aan Le Soir. Het is evenwel hoogst uitzonderlijk dat er een huiszoeking plaatsvindt bij de burgerlijke geheime dienst.

Lees meer:

Corruptieklacht tegen Didier Reynders geseponeerd

Kazachgate: het volledige verhaal