Het hamsteren heeft in Hongarije nog een extra dimensie gekregen. Naast boodschappen slaan de Hongaren ook vuurwapens in. De verkoop van vuurwapens is op sommige plaatsen vervijfvoudigd. Desondanks telt Hongarije relatief weinig coronabesmettingen. 

Op het moment van schrijven heeft Hongarije 226 besmettingen. Hiervan zijn tien mensen overleden. Samen met de andere Visegrádlanden blijft het aantal besmettingen in Hongarije vooralsnog laag. Toch was de Hongaarse regering er vroeg bij om maatregelen te introduceren. Sinds 11 maart geldt de noodtoestand.

“Geruststellend om een wapen te hebben”

Veel Hongaren vrezen dat een tekort aan essentiële goederen kan leiden tot wetteloosheid. De Hongaarse overheid meent dat er geen tekort zal ontstaan. Hierop reageert een 33-jaar oude Hongaar sceptisch: “Als mensen thans over wc-papier twisten, wat zullen zij dan later doen?” Ook zegt hij: “Ik ben niet van plan iemand te doden, maar het is geruststellend om een wapen te hebben thuis.”

Naast de stijging in vuurwapenverkoop, stijgt de verkoop van andere wapens ook. Voor veel lichtere wapens zoals gaspistolen, is geen vergunning nodig. Deze wapens zijn weliswaar minder gevaarlijk, maar zijn op korte afstand toch dodelijk. Ook in Tsjechië en de VS stijgt de verkoop van wapens.

Wetteloosheid niet ondenkbaar

Hoewel wetteloosheid in Hongarije nog ver weg lijkt, is het niet ondenkbaar. Voorbeelden in West-Europa laten zien hoe overheden vaak niet in staat zijn om te handhaven in chaos. Zo worden in Frankrijk jaarlijks tijdens oud en nieuw tientallen auto’s in brand gestoken. Ook in Brussel verlopen jaarwisselingen niet zonder rellen en vandalisme. Burgers kunnen zich hierdoor genoodzaakt zien om een beroep op zichzelf te doen.