Nog geen twee dagen na het sluiten van een ‘historisch vredesverdrag’ tussen de Verenigde Staten en de Taliban, komt het akkoord onder zware druk te staan. Zo kondigden de Taliban maandag aan dat ze de aanvallen op de Afghaanse regering zullen hervatten.

Nog geen 24 uur na het sluiten van het akkoord kondigde de Afghaanse president Ashraf Ghani aan dat hij niet van plan was om 5.000 Taliban-gevangenen vrij te laten. Een gevangenenruil tussen de Taliban en de Afghaanse regering was nochtans onderdeel van het akkoord. Ghani en zijn regering werden niet betrokken bij de onderhandelingen tussen de Taliban en de Verenigde Staten.

Vredesakkoord meteen onder druk

Daarop kondigden de Taliban maandag aan dat ze niet zouden deelnemen aan verdere onderhandelingen met de Afghaanse regering – een van de voorwaarden voor een volledige terugtrekking van de Amerikanen uit Afghanistan.

Voor het sluiten van het akkoord met de Verenigde Staten vond er een week lang een vermindering van het geweld plaats. Maandag kondigden de Taliban echter aan dat ze de strijd tegen de Afghaanse regering zouden hervatten. Diezelfde dag vielen er minstens drie doden bij een aanval in de Afghaanse provincie Khost.

De Verenigde Staten minimaliseren de ontwikkelingen in Afghanistan. Volgens minister van Defensie Mark Esper onderzoeken de Verenigde Staten nog altijd wie verantwoordelijk was voor de aanval in Khost. Volgens het Pentagon is het niet zeker dat de Taliban verantwoordelijk zijn voor het geweld.