In zijn redactioneel artikel van vandaag geeft hoofdredacteur Jan Segers van Het Laatste Nieuws aan de politieke wereld het advies om in de strijd tegen corona iets te leren van de strijd tegen het Vlaams Belang. Hij raadt af om te snel tot gewenning over te gaan.

De paragraaf luidt: “Zodra een virus over zijn piek is, zodra het dreigingsniveau en de onvoorspelbaarheid afnemen, neemt ook de angst af. De vergelijking is onkies, maar zodra het Vlaams Belang over zijn top bleek te zijn, ondanks een reusachtige score als bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2006, was in de ogen van alle andere partijen het gevaar bezworen. Zo wordt het eerstdaags ook met corona. Toch zou de opstoot van het Vlaams Belang ook tot omzichtigheid moeten stemmen als het over corona gaat. De strijd is niet gewonnen.

Boze Van Grieken

Het Laatste Nieuws viel vorige week al op toen het de titel “Niets dan lof voor de Belgische aanpak” als titel op de op de voorpagina plaatste. Het besluit van de krant over de corona-aanpak van de regering Wilmés: “Maar vandaag – spreek mij tegen zo u wil – is het land in goede handen.” Op sociale media volgen veel negatieve reacties op de opmerkelijke lofbetuigingen van Het Laatste Nieuws.

Tom Van Grieken: “Dit editoriaal kleurt wel heel ver buiten de lijntjes”

Tom Van Grieken kan niet lachen met de vergelijking. In een reactie zegt hij dat het niet de eerste keer is dat Vlaams Belangers worden vergeleken met ongedierte, een verwijzing naar de mestkever-vergelijking van Karel De Gucht, en dat je in de politiek tegen een stootje moet kunnen, “maar dit editoriaal kleurt wel heel ver buiten de lijntjes.

Wat moet je immers anders doen met een virus dan het uitroeien en je bevolking er tegen beschermen? Ik zal nooit aanvaarden dat Vlaams Belangers ontmenselijkt worden,” zo vervolgt Van Grieken. “Staat men er dan echter niet bij stil dat er bij de meer dan 800.000 Vlaams Belangers ook tal van mensen zijn in de bres en de zorg, bij de slachtoffers en bij de familie van corona-getroffenen of werkende tussen de supermarktrekken, de dokken of op de baan? Dit is spugen in hun gezicht, wat vandaag bijzonder wansmakelijk is.