CD&V, N-VA en Vlaams Belang verzetten zich tegen de mogelijke benoeming van Damien Thiéry (MR) in de raad van bestuur van het nieuwe Mensenrechteninstituut. Dat meldt de Franstalige zender LN24. De voormalige FDF’er en schepen in Linkebeek staat bekend voor zijn scherp communautair profiel in de Vlaamse Rand.

Het nieuwe Mensenrechteninstituut ontstond vorig jaar, onder impuls van onder meer de Verenigde Naties. Het is bevoegd voor dossiers die niet bij Unie of andere instellingen terechtkomen. De raad van bestuur bestaat uit zes Nederlandstaligen en zes Franstaligen, waaronder vertegenwoordigers uit de politiek, de academische wereld, het middenveld en werknemers- en werkgeversorganisaties. 

Communautaire scherpslijper

Damien Thiéry (MR) stelde zich kandidaat als afgevaardigde van het middenveld. Hij was tot vorig jaar nog Kamerlid voor MR maar is vooral bekend en berucht als voormalig waarnemend FDF-burgemeester van Linkebeek. De Vlaamse regering weigerde Thiéry destijds te benoemen omdat hij oproepingsbrieven in het Frans had verstuurd. Hij staat ook bekend om zijn scherpe Franstalige eisen in Brussel en de Vlaamse Rand. Tevens uit hij zich steevast als voorstander van een uitbreiding van Brussel.

De benoeming van Thiéry stoot op protest van Vlaamse partijen. CD&V, N-VA en Vlaams Belang zijn de heisa rond hem nog niet vergeten en verzetten zich tegen zijn benoeming. “Wij hebben ernstige reserves”, aldus CD&V tegenover De Standaard. “Hij is een communautaire scherpslijper.” Bij de bespreking van de kandidaturen achter gesloten deuren zou ook Ecolo geen fan geweest zijn van Thiéry, maar dat ontkent de partij.

“Ik ga het algemeen belang verdedigen binnen dat instituut”, reageert Thiéry. “Ik beschik over de nodige ervaring om er goed werk te leveren.”

Lees ook:

Linkebeek: ‘Franstalige Unie’ van Damien Thiéry splitst in twee

Benoeming Khattabi: N-VA en VB verzetten zich tegen ‘Groen dictaat’