De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije dood verklaard. Ook de Turkse president Recep Erdogan heeft al duidelijk gemaakt dat die overeenkomst niet meer functioneert. Intussen blijven de spanningen aan de Turks-Griekse grens oplopen.

Vorige week besloot de Turkse regering om Syrische migranten ongehinderd te laten passeren en ze zelfs te helpen met hun migratie richting Europa, ondanks een akkoord met de EU. De omstreden deal tussen de Europese Unie en Turkije, waarbij Turkije miljarden steun krijgt in ruil om de grenzen te beschermen, maakte in 2016 een einde aan de populaire migratieroute via Turkije. 

Griekse premier: Turkije gebruikt vluchtelingen en migranten als politieke pionnen

Die beslissing van Erdogan en zijn regering zorgde ervoor dat duizenden vluchtelingen en migranten verzamelden aan de Griekse grens. De situatie daar is bijzonder zorgwekkend door het oplaaiend geweld en spanningen tussen de bevolking, politie en de aanwezige migranten en vluchtelingen.

De Griekse premier Mitsotakis van het centrumrechtse Nea Dimokratia was vrijdagavond scherp voor Turkije. “We hebben hier niet te maken met een migratie- of vluchtelingenprobleem. Het is de bewuste poging van Turkije om vluchtelingen en migranten als politieke pionnen te gebruiken, voor de eigen politieke belangen”, stelt hij tegenover CNN. “Heel eerlijk? Op dit moment is de overeenkomst dood”, klonk het nog over de Turkijedeal.

Lees ook:

Michel: “EU blijft Turkijedeal actief handhaven”